Кмет, областен управител, поп и районен мюфтия пиха в Кърджали традиционното кафе на толерантността

Валери КОВАЧЕВ

Новият кмет на Кърджали Ерол Мюмюн продължи традицията на 3-ти март – Националния празник на България кметът, попът и мюфтията да пият кафе на толерантността. Освен енорийския свещеник Отец Петър, районния мюфтия Басри Еминефенди, той покани и областния управител Никола Чанев в заведение в центъра на града, намиращо се недалеч от Паметника на Освободителите.

На този Национален празник на България продължаваме тази приятна традиция, създадена през годините. На едно място на традиционното кафе сме се събрали отец Петър, районния мюфтия Басри Еминефенди. За първи път при нас тази година е и областният управител Никола Чанев. Неговото присъствие няма да бъде епизодично и еднократно, неговото място като областен управител и  като представител на държавата е редно да бъде тук сред нас и тази традиция с празничното кафе да продължи през годините, каза кметът Ерол Мюмюн.

Областният управител Никола Чанев честити Националния празник на всички българи и най-вече на жителите на област Кърджали. Благодаря на кмета за поканата. Благодаря, че тази третомартенска традиция Ерол Мюмюн я превърна в обикновено пиене на кафе – начало на един диалог, който започнахме преди няколко месеца, и който вярвам, че ще бъде в полза на гражданите на Кърджали, изтъкна той.

Ние с мюфтията си пихме кафето вчера, утре може би пак ще си го пием. Вчера го пихме, понеже не бяхме сигурни, че някой ще ни покани на кафе, но сега вече сме спокойни, че кафе се пие по всяко време и традицията продължава. Ставаме четирима души, не сме се събрали каре за карти. Вярвам, че сме се събрали за някакви други работи, затуй вече сме спокойни, и казваме и на хората да са спокойни, нещата продължават, нищо не се руши – дай боже да се надгради,  заяви отец Петър.

Вече от години насам се събираме по традиция на това кафе на толерантността. Ние с това кафе се опитваме да даваме знак, че сме единни, и че сме заедно въпреки нашите различия. Радвам се, че етническите общности в Кърджали от години насам живеем в дух на мир и разбирателство. И много се надявам и занапред да запазим тези наши ценности, каза Басри Еминефенди.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *