Ния Петрова провокира младите хора да оставят телефоните си, да покажат талантите си Съчетава музиката със социалните си проекти

  • Победителката в «Гласът на България» участва в благотворителния концерт в Кърджали в помощ на Рени и Таня

Ния е от София. Завършва СУ „Св.Климент Охридски“, специалност “Клинична социална работа“. От 10 години работи в социалната сфера. Баща й Константин пише детски книги и е брат-близнак на известния поет Александър Петров, написал текстовете на известни хитове.

През 2018 година Ния грабна статуетката в телевизионния формат «Гласът на България».

В Кърджали се качи на сцената в Дома на културата на 23 февруари като част от благотворителния концерт, набиращ средства за лечението на Рени и Таня.

Интервю на Валентина ИВАНОВА

Ти си софиянка, каква е връзката ти с Кърджали, как попадна на сцената в Дома на културата?

– Още докато учех в университета, станах доброволка в БЧК и се срещнах много симпатични хора от Кърджали, с които сме приятели и до днес. Работя с тях по различни проекти и в момента. Например, по Инициативата „Излез от екрана“ на Сдружение „ПроБудник“, финансирана от Министерството на образованието и науката. Искаме да накараме младите хора да оставят телефоните си поне за малко. Обикаляме из различни градове, организираме различни прояви като ателиета, концерти и др., които да ги провокират да правят различни неща, да показват своите таланти, да свържем ежедневието им с изкуството. В Кърджали идеята прерастна в големия благотворителен концерт в подкрепа на болните Рени и Таня.

– Трудно е да си представим днешния живот без телефони, интернет и социални мрежи….

– Така е, но във всичко, което правим, трябва да търсим баланса – нито да спрем тотално да използваме техниката, нито да прекаляваме с нея.

Полезни ли са телевизионните конкурси като «Гласът на България»,  помагат ли на талантливите хора по-лесно да «пробият»?

– Помагат на участниците от гледна точка на опита, който натрупват. Дават ти шанс да отидеш, да видиш, да се запознаеш с хора като теб, да развиеш различни умения, да вземаш всичко от всички… Срещаш изпълнители, успели в музикалната индустрия, които са склонни са споделят с теб интересни и полезни неща.

На концерта в Дома на културата

– Промени ли се животът ти, след като спечели «Гласът на България»?

– Музиката е голямата ми любов, но едва след като спечелих «Гласът на България», започнах да се занимавам по-професионално. Преди година и половина издадох албум. Пея главно на английски език. Имам си моя група. Не ми липсват ангажименти и в у нас, и в чужбина. Често обвързвам социалните проекти, по които работя, с музиката. Мога да кажа, че двете ми професии вървят ръка за ръка – не само не си пречат, ами си помагат.

– Обикаляш из страната, смяташ ли че българите сме нация на таланти?

– Всеки човек крие в себе си някакъв талант – трябва да го намери и да го използва.

Снимки: Ваня Иванова

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *