Експерти от Здравната инспекция обучаваха в Бял извор как да се повиши здравната култура и превенция на болестите при децата

Нов живот

Продължават дейностите по проект: „Бъдеще за децата в община Ардино“, финансиран по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г.

В сградата на ОУ „Христо Смирненски“ в Бял извор се проведе работна среща и обучение за повишаване на здравната култура и превенция на болестите при децата. На срещата присъстваха зам.-председателят на общинския съвет Мюмюн Джила, началникът на отдел „Образование, култура, спорт и младежки дейности“ към община Ардино Бахар Реджебов, кметът на Бял извор Зехни Емин, общинският съветник от района Ахмед Мюдюр, ученици и учители от ОУ „Христо Смирненски“ и членове на екипа по проекта.

Ренета Велкова, главен експерт в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ към Регионална здравна инспекция-Кърджали представи презентация на тема:„Хигиена и здравословен начин на живот“. Бяха засегнати въпроси за здравословното хранене и двигателния режим. След това вниманието на присъстващите беше насочено към темата за зависимостите. Бяха разгледани механизмите на вредно въздействие на цигарите, алкохола и наркотичните вещества върху човешкия организъм.

Управителят на болницата в Ардино д-р Гюнер Осман запозна присъстващите с най-честите заболявания в детска възраст (простудни и вирусни заболявания) и тяхната профилактика. Във втората си лекция той представи и основните стъпки за оказване на първа медицинска помощ.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *