Ястреб е най-красивото село, категорични са учениците от Стремци Но и тук, както и на много други места, не останаха млади хора

Ние сме ученици в ОУ „Св.св.Кирил и  Методий” в Стремци и искаме да ви разкажем накратко за нашето родно село Ястреб.

Това е най-красивото село, цялото е потънало в зелено. Макар и малко (около стотина къщи), ние си го обичаме, защото всеки обича своето родно място. Но ни е мъчно, защото в селото почти не останаха млади хора. Казват, че така е и на много други места. Младите вече търсят работа в големите градове или в чужбина. Радостно е, че все още имаме детска градина.

Хората тук са гостоприемни и трудолюбиви. Преди повечето са си изкарвали прехраната със земеделие, но сега вече никой не иска да отглежда тютюн, останаха само малки градинки. Доскоро всяко семейство е отглеждало животни, но сега има само няколко крави и малко повече овце.

Село Ястреб се намира на 2 километра от Стремци и е образувано от няколко махали. Кметът ни се казва Мустафа Джафер. Над селото има малък язовир, има и няколко възвишения, които местните хора наричат Коджа кая, Асмаджа и Юрен. Природата е много красива, особено през пролетта, откриват се прекрасни гледки. Съвсем наблизо са средновековният комплекс Перперикон и природният феномен Каменните гъби.

Много ни се иска да има повече работни места, за да могат младите хора да се върнат и да останат тук, защото селото ни наистина е много красиво.

Юмер ИЛЯЗ, 4 клас
Беркай ХАСАН, 5 клас
ОУ „Св.св.Кирил и Методий” в с. Стремци

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *