Дима Гачева от Кърджали спечели сребро на маратона Себенадминаване Съпругът й Георги Гачев се класира четвърти

  • Първото за сезона дълго бягане се проведе на Гребната база в Пловдив на 17 март

Валентина ИВАНОВА

Дима Гачева финишира втора и се окичи със сребърен медал на 42 км на маратона „Себенадминаване» в своята възрастова група 40-50 години. Тя е сред малкото състезателки в България, които показват постоянство и висока класа в дългите бягания през последните години и винаги успява да се нареди сред най-добрите. Съпругът й Георги Гачев също участва и зае четвърто място при 50-годишните на класическата дистанция.

Първият за сезона маратон се проведе на 17 март, както винаги, на Гребната база в Пловдив. Той има 21-годишна история и носи името на международния спортен клуб „Шри Чинмой Маратон Тим“.

Станалият традиционен пролетен маратон посреща участници, както от България, така и от близките балкански страни. Той се слави с добрата си организация и подчертаната грижа за всеки един спортист, поел предизвикателството да изтича класическата дистанция от 42,2 км или не по-малко популярния полумаратон с неговите 21,1 км. След приключването на бягането организаторите от Маратон Тима посрещнат финалистите с топъл обяд, диплома с официалното им време и медал за успешното завършване на спортния подвиг. За разлика от други комерсиални състезания, „Себенадминаване» не раздава парични или предметни награди. Логистиката му изцяло се поема от доброволци.
Имаше учудващо много участници в дългата дистанция в сравнение с предишни години.

Припомняме, че Шри Чинмой Маратон Тим е международна спортна организация, която се е посветила на популяризирането на спорта и физическата култура като неотделима част от формирането на хармонична човешка личност. Основана е от индиеца Шри Чинмой през 1977 г., с цел да предложи разнообразие от спортни мероприятия на обществеността и по-специално на тези хора, които се занимават активно с бягане, както и да популяризира идеята за духовно израстване с помощта на спорта.

С течение на годините, Шри Чинмой Маратон Тим се утвърждава като най-големия организатор на многодневни ултрамаратони.
Шри Чинмой Маратон Тим-България е учреден през 1999 г. На 31 ноември 2004 г. тимът организира първия в България маратон „Себенадминаване“ на Олимпийския гребен канал в Пловдив, който се превърна в традиционен.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *