Предприемачите от СУ „Васил Левски“ се включиха в инициативата Световна седмица на парите

 

Учениците от профил „Предприемачески“  – Хб, ХIб и ХIIб клас в СУ „Васил Левски“ – Крумовград се включиха в глобалната инициатива „Световна седмица на парите“, която тази година се провежда от 18 до 24 март 2024 г. Целта на инициативата е надграждащо развиване на  знания, умения, нагласи и поведения, които са необходими за вземане на осъзнати финансови решения.

Откриването на седмицата се отбеляза с лекция, изнесена от Директора на Дирекция „Финанси и счетоводство“ при Общинска администрация Крумовград, госпожа Виолета Хаджиева. Тя запозна учениците с принципите и механизмите на формиране на бюджета на община Крумовград. Посочи нормативните актове, на базата на които се разработва бюджета. Обясни на учениците от какви източници се формират приходите в бюджета и в какви направления е предвидено да се разходват средствата за тази година. Учениците, слушаха интересно презентираната информация.

Повишено внимание проявиха към планираните средства за функция „Образование“, както и към по-големите обекти включени в разчета за капиталови разходи (обществен басейн, летен бар, детски развлекателен център с кафе-сладкарница). След като се запознаха с информацията, имаха възможност да задават въпроси и да правят предложения, които госпожа Хаджиева ще предаде на кмета на община Крумовград, госпожа Себихан Мехмед.

Подготвена беше викторина с въпроси за парите, паричната политика и структурата на банковата система. С вълнение и ентусиазъм, учениците отговаряха на въпросите. Изразиха задоволство, че имат възможност да покажат знанията, които са усвоили в часовете по предприемачество.

Изпълнените дейности допринесоха за повишаване знанията на учениците, които  играят ключова роля за развиване на инициативност и  предприемаческа компетентност у учениците.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *