Деца от Черноочене пазят вековен дъб край Житница Опознават и проучват местни забележителности

Исмет ИСМАИЛ

Четвъртокласниците от Средно училище „Христо Смирненски“ в село Черноочене, заедно с техните учителки Нарин Мехмед, Павлина Иванова и Нурджан Мехмед станаха първите природолюбители, които посетиха новоизвестния вековен зимен дъб край чернооченското село Житница.

Заинтригувани от разказите на съучениците си те посетиха вековното дърво, което е на предполагаема възраст от 300-400 години.

Може би е един от най-възрастните представители на вида в района на ДЛС „Женда“, казва старши лесничей Ангел Табаков, който поде инициатива за обявяване на поредното вековно дърво за защитено на територията на община Черноочене.

Под сянката на зимния дъб децата с интерес слушаха легендите и историите за далечното време около 6-ти май по време на Хъдрелез, когато хората тук са окачвали люлка. В късните следобедни часове на 5 май млади момичета носели голяма посуда от врата на врата. Жените, които искат да научат късмета на дъщерите и синовете са слагали пръстени, обеци или други предмети в него.

След като обиколят населеното място събраното се изсипвало в казан, пълен с вода. Момичетата и жените от селото събирали зеленина и ранно пролетни полски цветя, и се насипвали в казана. След като устата му се завърже с плат, се поставяло до вековното дърво.

Рано сутринта на 6-ти май при изгрев слънце съда се отваряло с произнасяне на молитви.

Обиколката на четвъртокласниците започна с посещение единствената ферма за щрауси в Източните Родопите, която се намира край чернооченското село Житница.

След това се упътиха към така нареченото „Кьой йери /Селско място/“. Стотици къщи в Източните Родопи пазят жива паметта на времето, чрез каменните плочи /тикли/ върху покривите си. Преди години хората добивали плочите от кариери, често на километри отстояние от селото, а много рядко и до самото село. Край чернооченското село Житница в планината „Чуката“ /Дюлгер/ се намира т. нар. „Селско място“ където навремето се добивали тикли.

Малко хора днес знаят, че всяко семейство си е имало по една кариера от където да добива плочите. С интерес разгледаха останките от каменните кариери.

Децата и учителките им посетиха и чешма, по стените на която местен майстор е направил пана с екзотичните птици – папагали. Такива каквито някои ученици отглеждат в кафези.

И днес любителите на природата могат да се отбият в родопските села, между които и село Житница, да почерпят здраве и проникновение от природата между които и вековните дървета.

Вековните дървета се намират в близост до пътна мрежа и със сигурност ще предизвикат възхищението на туристите-природолюбители.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *