Радев връчи втория мандат на ПП – ДБ, Денков го върна

Премиерът Николай Денков получи от президента Румен Радев и веднага върна мандата за съставяне на правителство. Денков бе посочен от ПП – ДБ като кандидат за министър-председател.

На „Дондуков“ 2 отидоха съпредседателят на ПП – ДБ Кирил Петков и премиерът в оставка Николай Денков.

След връчването и връщането на втория проучвателен мандат се разрази кратък спор, в който президентът изтъкна, че след промените в конституцията прамомощията му по избор на служебен министър-председател са били силно стеснени. И предупреди, че е възможна конституционна криза.

Президентът Радев каза, че след 10 дни кани партиите на консултации за съставянето на служебен кабинет.

Имаше ясни индикации, че преговорите не се водят по същество, ГЕРБ искаше избори, каза, получавайки мандата Николай Денков.

„Г-н президент, папката с решението на нашата парламентарна група. За наше огромно съжаление първият мандат беше провален, защото ГЕРБ не изпълниха поетите обещания. В папката е нашето предложение за премиер – акад. Николай Денков. Колегите от ГЕРБ отново отказаха да се състави правителство. Затова сега ви предавам тази папка с ясното съзнание, че мандатът няма да бъде изпълнен“, каза Кирил Петков при получаването на втория мандат, с което започна процедурата при президента.

„Г-н Денков, аз ви връчвам мандатът, защото ситуацията е много динамична“, отговори Радев.

„Аз ще върна мандата неизпълнен, защото в парламента няма подкрепа за политиките на кабинета и реформите. Коалицията ГЕРБ – ДПС иска избори. Четири пъти другият преговорен екип ставаше и напускаше залата, имаше ясни индикации, че преговорите не се водят по същество. Оттук нататък за съжаление българските граждани отново ще трябва да решат накъде да продължим. Да припомня внесения тук министерски съвет, без да е съгласуван с нас“, заяви Николай Денков.

След като мандатът бе върнат, думата взе Румен Радев. И попита как така изведнъж зам.-омбудсманът Елена Чернева – Маркова е хвърлила оставка пред парламента. И никой в пленарната зала, включително присъстващите, не е попитал защо.

„Не знам дали осъзнавате какви процеси се отприщиха в резултат на това, което се инициира в момента. Стесниха се възможностите за служебен премиер с оставката на зам.–омбудсмана. Тя беше единствената фигура, която не беше близка с никоя политическа партия. Как така изведнъж зам.-омбудсманът реши да си подаде оставката. Аз истински се учудих, че вие в парламента не реагирахте“, бяха точните думи на Радев. Президентът може да избира само измежду десет души кандидата за служебен премиер.

„Рязко нараства възможността да получите политически кабинет“, предупреди президентът Радев.

Кирил Петков и Николай Денков игнорираха забележката на президента, а вместо това Кирил Петков помоли изборите да бъдат насрочени 2 в 1.

Няма да участваме в преговори за трети мандат, каза Кирил Петков. И помоли президента да положи усилия изборите да бъдат 2 в 1 – за европейски и национален парламент. Най-малкото, да не се плащат 100 милиона допълнително.

Много е късно за такава молба. Аз призовах да не се предприемат необмислени промени в конституцията, но вие ги направихте. Направихте всичко възможно правомощията на президентската институция да бъдат ограничени, посочи Румен Радев.

Припомняме, че първият мандат беше връчен 18 март, а на следващия ден Мария Габриел върна изпълнена папка с имената на министрите. Въпреки това съгласие по тях така и не беше постигнато. Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство в понеделник.

На 25 март Народното събрание гласува край на първия мандат на Мария Габриел за сформиране на правителство. Депутатите приеха отказа ѝ да бъде премиер, след като председателят на НС Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента.

Източник: epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *