Зарибяват през тази година язовирите Кърджали, Студен кладенец, Невестино и Мъглене и река Върбица

Валери КОВАЧЕВ

Със заповед на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев са определени водните обекти в страната, които ще бъдат зарибени през 2024 година. В Кърджалийска област това са  язовирите „Кърджали“, „Студен кладенец“, „Невестино“ и „Мъглене“ и река Върбица. В съседната Хасковска област зарибяване ще има в язовир „Тракиец“, който също е предпочитан от кърджалийски любители риболовци.

Разселването на рибата става в присъствието на комисия,  която включва представители на ИАРА, БАБХ, собственика на обекта, ползвателя на обекта, Регионалната инспекция по околната среда и водите и териториалните поделения на ИАГ. Съставя се протокол в три екземпляра, в които се описва количеството разселена риба по вид, възраст, средно единично тегло и общо тегло.

Целта на зарибяването е да се повишат рибните ресурси във вътрешните водоеми и да се засили интереса към любителския риболов.

Съгласно Закона за рибарството и аквакултурите лицата, които разпространяват билети за любителски риболов, разходват ежегодно не по-малко от 5 на сто от стойността на продадените от тях през предходната  година билети за любителски риболов за зарибяване на обекти, определени за любителски риболов.

Последвайте ни и във Facebook

1 Отговор

  1. Поне го прочетете каза:

    Браво на министерството.Има и такива които както и аз си закопуваме рибарски билет но не ходим на риболов .Но пък и веднъж да се решим семейство на почивка да има някаква страст че то е клъвнало нещо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *