Рекламната шарения загрозява градската среда на Кърджали Най-зле изглеждат спирконавесите

  • Глобите за нарушения на Наредбата достигат 600 лева, но колко са санкционираните?

Валентина ИВАНОВА

Рекламните съоръжения, поставени на всевъзможни места в Кърджали, отдавна са обект на продължителни и язвителни коментари в социалните мрежи и на маса. Дискусия за правилата, по които да се изграждат, и естетическите изисквания към тях би трябвало да се води на друго ниво.

Преди години тогавашният главен архитект Петя Назърова предизвика професионално обсъждане. Тя покани специалисти от рекламни фирми, архитекти, художници, представители на бизнеса. За жалост нито съветите на експертите, нито приетата наредба за рекламната дейност урегулираха правилата и тяхното спазване. Хаосът е видим.

Поставят се табели в зелени площи, като се циментират здраво. Лепят се по стойките на билбордовете, по спирконавесите, по стени и фасади… Картината е грозна и дразни не само естетите. Освен това, ако от всички поставени табели и рекламни винили, които виждаме из града, данъкоплатецът печелеше, общинският бюджет щеше да е още по-голям.

Разнородни по размер, цвят и начин на поставяне са носителите на външна реклама: надписите, информационно-указателните табели и др. рекламни носители. Шаренията не носи красива пъстрота в градската среда – напротив, придава на Кърджали грозен вид. Единствените унифицирани табели показват улицата на която се намирате.

Съгласно наредбата, приета от общинския съвет, всяко рекламно изделие трябва да съдържа името и адреса на собственика, респективно физическо или юридическо лице, титуляр по разрешението за поставяне. В повечето случаи май те липсват.

Дълъг е списъкът на местата, където не се разрешава поставянето на рекламно-информационни елементи. Например, не може да се слагат в разделителна пътна ивица с ширина по-малка от 3 метра. Всеки, минавайки по ул. «Сан Стефано» може да се убеди колко табели са монтирани в участъка между ул. „Булаир“ и бул. „Тракия“.

Най-грозно изглеждат спирконавесите из Кърджали, макар Наредбата да е категорична: Разполагането на рекламни изделия върху изградени или поставени спирки на обществения транспорт и върху павилиони на общински терени се разрешават само на определените за това места.

Глобите за неспазване на наредбата започват от 100 лева, като най-голямата е 600 лева, но не съм чула да има санкционирани.

Безплатни съобщения за културни, спортни, хуманитарни прояви, некролози и други се поставят само на определените за това места – афишни колонки, информационни табла и др. Явно такива колонки и табла не достигат, защото некролози ни гледат от всяко второ дърво по бул. «България», край енорийския храм „Свети Георги“ и др.

Вероятно Експертният съвет по устройство на територията, който разрешава поставянето на рекламно-информационни елементи, трябва да се допълни с художници и архитекти, които имат визия как да изглежда рекламата в града. Специалистите могат да помислят за оформлението, цветовете и размерите на табелите и рекламните надписи, да въведат единен стандарт, на който да отговарят. Общинските експерти следва да следят за спазването на сега действащата наредба и да глобяват нарушителите.

Похвално е желанието на кмета Ерол Мюмюн да направи града приветлив и подреден, така че всеки негов жител да се гордее, че живее тук. Подкрепям го напълно, но две птички пролет не правят…

Снимки: Ваня Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *