От днес антибиотиците само с електронна рецепта Пациентът трябва да съобщи ЕГН-то си

От днес отпадат хартиените рецепти за антибиотици. Няма да се допускат изключения нито за лекари, нито за зъболекари, които да продължат да изписват лечение по този начин. Отложеното до края на март запазване на хартиения вариант няма да бъде удължено, пише Факти.бг

Системата е тествана и може да работи и офлайн. При офлайн режим рецептата ще се запазва в мобилното устройство и когато се възстанови връзката с интернет, ще се изпраща към здравната информационна система.

За да получи лекарствата си, пациентът трябва да съобщи ЕГН-то си и датата на издаване на рецептата.

Нови отлагания обаче няма да има. В средата на октомври миналата година беше въведено задължително електронно предписване на антибиотици и лекарства за диабет. Но заради сигнали за проблеми и по настояване на Български лекарски съюз през декември правителството реши да върне и хартиената рецепта до 31 март. Разработено е и приложение, през което могат да се предписват рецепти и в офлайн режим.

„Очаквам нещата да са доста по-нормални и проблемите да са по-малко. Иначе преди проблемите бяха многобройни – със софтуерните системи и на лекарите, и на фармацевтите. Самите лекари не бяха подготвени за тази промяна. Мисля, че сега всички вече свикнаха и би трябвало да са се адаптирали“, коментира пред БНТ Николай Костов – председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *