Зубри се разхождат на свобода в Източните Родопи У нас са вече 17, първото родено тука си има вече бизонче

Къде живеят зубрите? Ако на този въпрос отговорите само “Полша и Беларус”, значи не знаете, че тези големи тревопасни животни у нас също се разхождат на свобода. По-конкретно в Източните Родопи има 17 зубъра, четири от които са малки, пише „24 часа“.

Eвропейският бизон, както е известен още зубърът, прилича на северноамериканския си братовчед, който обаче тежи с над 200 килограма повече. Американският бизон стига до 2 метра и тегло между 400 и 1270 кг, а европейският е малко по-висок – 2,1 м, но е по-слаб – между 800 и 1000 кг.

За съжаление, европейският бизон изчезва напълно от Балканите преди 8 века според последните палеонтологични находки, като е възможно и по-дълго да е живял, но да не са намерени находки все още”, разказва експертът по биоразнообразие във фондация “По-диви Родопи” Христо Христов.

Той е един от хората, заради които зубрите отново живеят в България след 800 години. Благодарение на проект в Източните Родопи има 17 животни, разделени на две стада.

Преди 5 години, през 2019 г., у нас се ражда и първото зубърче на свобода. Щастливата новина е, че то е пораснало и сега има свое малко, също родено в дивата природа на Родопите.

Малкото зубърче е родено миналата година през лятото и още не е самостоятелно. Майка му ще се грижи за него две години.

Тази година от фондацията очакват да се родят още три бебета в голямото стадо. Зубрите се отделят сами в социални групи, когато станат повече на брой, а в едно стадо обикновено има между 10-12 животни. У нас живеят и 65 зубъра, които обаче са в ловното стопанство “Воден”, така че те не са на свобода.

У нас зубрите нямат естествени врагове. На север, в Румъния и Полша, има единични случаи на нападения от мечки, които са техен враг и могат да уловят малко или млад бизон. Но у нас в тази част на Родопите няма опасност. Най-голямата заплаха е човекът.

“Сега се притесняваме и заради климатичните промени. Водата в планината много намалява, пресъхват реки, извори, които никога досега не са пресъхвали, а от тях пият всички диви животни – елени, сърни, едри тревопасни”, казва експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *