Главният секретар на МВР подаде оставка Според премиера е бил подложен на натиск

Главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев е подал заявление за освобождаване от длъжност по собствено желание на основание чл. 36, ал. 6, т. 1 от Закона за Министерството на вътрешните работи, съобщиха от пресцентъра на вътрешното ведомство, пише Дир.бг

От там не обявиха причините на оттеглянето на Коцев, но малко по-късно министър-председателят в оставка Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани и медии в страницата на Министерския съвет във Facebook, заяви, че главният секретар отдавна е бил подложен на натиск да напусне заради невъзможност да работи с вътрешния министър Калин Стоянов.

По думите на Денков, той отдавна споделил пред премиера, че не може да работи с министъра. Министър-председателят обаче не уточни дали става дума за несходства в характерите или за конкретни служебни въпроси.

Живко Коцев остана на поста едва седем месеца, след като замени Петър Тодоров.

Сагата със смяната на главния секретар на МВР започна в средата на август м.г. след убийството на Алексей Петров. На 23 август стана известно, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е изпратил мотивирано искане до президента за смяна на главния секретар на МВР.

Същия ден в Министерския съвет Стоянов заяви, че смята Петър Тодоров за отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в МВР, чийто пряк оперативен ръководител е главният секретар.

Президентът Румен Радев определи мотивите към предложението за отстраняване на главен комисар Петър Тодоров от поста главен секретар на МВР като изцяло политически – ход за овладяване на властта в министерството, и отказа да освободи от длъжност Петър Тодоров.

Впоследствие Тодоров сам подаде оставка, а Румен Радев каза, че ще прецени дали да назначи Коцев, след като се запознае с професионалната му биография.

Живко Коцев е роден на 9 октомври 1971 г. в София. Завършил е Академията на МВР и е магистър по право от Великотърновския университет. Преминал е специализирано обучение в Международната правоприлагаща академия – ILEA в Будапеща.

Коцев постъпва на работа в МВР през 1991 г. като полицай в СДВР. Работил е като инспектор в сектор „Престъпления против личността и грабежи“, началник на сектор „Грабежи“, началник на Четвърто РУ-СДВР, директор на ОДМВР-Велико Търново и в ГД“Национална полиция“. Бил е и заместник-директор на Столичната дирекция на полицията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *