Дънди Прешъс Металс бе домакин на кариерно събитие В ежегодната проява на Минно-геоложки университет участваха 180 студенти

Нов живот

На 2-ри април се проведе ежегодното кариерно събитие на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ в зала „Джон Атанасов“, София Тех Парк. Тази година домакин на събитието „Първи стъпки в кариерата“ беше „Дънди Прешъс Металс“ в партньорство с „Асарел-Медет“ АД и Група Геотехмин. Над 180 студенти, преподаватели от университета и представители на минните компании имаха възможността да чуят от първо лице вдъхновяващите истории за успешно кариерно развитие на служители от Дружествата, възпитаници МГУ „Св. Иван Рилски“.

Събитието бе официално открито от журналиста и радиоводещ Михаил Дюзев, който беше и модератор. С няколко изречения той разказа на младите и ентусиазирани студенти за своята работа и професионален път, след което даде думата на проф. д-р инж. Ивайло Копрев, ректор на университета. Ректорът поздрави всички студенти и ги посъветва да не спират да се учат, да бъдат жадни за знания, да слушат внимателно историите, които ще им бъдат представени и да почерпят вдъхновение от добрите примери. След това на сцената излезе Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт „Отворено общество“. Той представи данни за реализацията на възпитаниците на Минно-геоложкия университет, базирайки се на годишно изследване за рейтинга на висшите учебни заведения в страната. „Според данните входното ниво на студентите в МГУ е по-ниско от средното за страната, но статистиката сочи, че осигурителният доход на завършилите минния университет е на второ място сред всички 52 професионални направления в страната, отстъпвайки само на завършилите военно дело, а облагаемият доход е в топ 5 за България. Това е още едно доказателство за огромната добавена стойност, която получават бъдещите специалисти, резултат от успешното сътрудничество на Минно-геоложки университет с бизнеса. Когато един ден завършите ще имате над 90% шанс да се реализирате в България с добре платена работа“, каза Георги Стойчев.

Думите му развълнуваха студентите и ги мотивираха още повече, за да продължават да се учат, да черпят знания и опит както от техните преподаватели, така и от летните стажантски програми, организирани от най-изявените компании от минерално-суровинната индустрия – „Дънди Прешъс Металс“, „Асарел-Медет“ АД и Група Геотехмин.

Кулминация на събитието беше представянето на специалисти от минните компании, които споделиха професионалния си опит, предизвикателствата и съвети към студентите. Говорители от „Дънди Прешъс Металс“ бяха д-р инж. Сергей Михалев, главен инженер „Технически служби“ и инж. Аница Николова, Старши хидрогеолог- Отговорен инженер „Съоръжение за съхранение на минни отпадъци“. От „Асарел-Медет“ АД се представиха инж. Неделчо Елшишки, ръководител на обогатителната фабрика в Панагюрище и инж. Ченко Геров, управител на „Брезник Минералс“, дъщерно дружество на „Асарел-Медет“ АД. Инж. София Торолова, директор „Административни и социални дейности“ и инж. Васил Шишков, директор „Рудодобивен комплекс“, бяха представители на „Елаците-Мед“ АД, част от Група Геотехмин.

„По образование съм строителен инженер, но избрах да се развивам в минната индустрия. За мен Минно-геоложкият университет няма аналог в България, за това избрах него за развитие на моята докторантура.

Професионалният ми опит започна в „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ със стажантската програма преди повече от 10 години. Кандидатствах случайно в „Дънди“, но със сигурност не съжалявам. Изключително много се впечатлих от колегите и от практиките в компанията. След стажа разбрах, че искам да продължа своето развитие в „Дънди“. Така започнах работа в отдел „Проекти“. С вълнение споделям, че имах уникалната възможност да участвам в строителството на първия новоразработен рудник в страната за последните 40 години, а именно рудник „Ада тепе“ в Крумовград.

В Крумовград се запознах и с дейностите на интегрираното съоръжение за съхранение на минните отпадъци – единствено по рода си в България, а и в света. Предизвикателство е да го управляваме и експлоатираме. Радвам се, че попаднах на точното място, срещнах правилните хора и имам възможност да работя в едни от най-модерните и иновативни рудници в света.“, сподели инж. Аница Николова, старши хидрогеолог – Отговорен инженер „Съоръжение за съхранение на минни отпадъци“ в „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД.

Д-р инж. Сергей Михалев, възпитаник на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, е пример за успешно професионално развитие в минната индустрия, издигнал се в кариерата до ниво главен инженер „Технически служби“ в „Дънди Прешъс Металс“. Той е и гост-преподавател към катедра „Маркшайдерство и геодезия“ в МГУ.

„Попаднах случайно в Минно-геоложкия университет. Не бях приет в специалността, която предпочитах, но от първия ден се амбицирах и записах и втора специалност. Днес не съжалявам изобщо за изборите и решенията, които съм взел тогава.

В „Дънди Прешъс Металс“ попаднах отново съвсем случайно. Имах намерението да поработя малко в компанията, за да натрупам стаж и така вече 15 години. Започнах на позицията маркшайдер, след това старши маркшайдер, главен маркшайдер, в момента съм главен инженер „Технически служби“.

За мен минната индустрия води човечеството към прогрес. Радвам се, че всички ние сме част от този свят.“, каза инж. Михалев.

След като завършиха представянията си, говорителите на трите компании от минерално-суровинната индустрия отговаряха на зададени от аудиторията и модератора въпроси. Към д-р инж. Сергей Михалев беше зададен въпрос да разкаже за най-вдъхновяващия проект, по който е работил. Той сподели, че най-вдъхновяващият проект за него е създаването на първия автономен самообучаващ се дрон, който лети без необходимост от GPS в подземните минни галерии, помага при заснемането на точки и влиза на труднодостъпните места под земята. Благодарение на екипа му, неговите колеги от Маркшайдерски отдел и американската фирма „Exyn“, заедно създадоха иновативен безпилотен летателен апарат, първият в света, който с гордост днес управляват в подземния рудник „Челопеч“.

Инж. Аница Николова получи въпрос „Защо е избрала да остане и да се реализира в България?“. Тя разказа, че преди да започне работа в компанията се е приготвяла да напусне страната и да търси своето професионално развитие в чужбина. Това, което я е накарало да остане и да работи в България е „Дънди Прешъс Металс“ и възможностите, които компанията ѝ предлага. Като млад човек, амбициозен и ентусиазиран, Аница се радва на това, че работи на място, където непрекъснато се внедряват нови и иновативни технологии, като даде пример и за интегрираното съоръжение за съхранение на минни отпадъци (ИССМО).

На въпроса какъв съвет бихте дали на себе си като студент, инж. Неделчо Елшишки, ръководител на обогатителната фабрика в „Асарел-Медет“ АД каза, че би поздравил себе си за избора си перспективна професия и най-вече за това, че е останал в България. Инж. Ченко Геров, управител на „Брезник Минералс“, дъщерно дружество на „Асарел-Медет“ АД посъветва студентите да бъдат дисциплинирани. Според него това е качеството, което младите трябва да изграждат у себе си, за да вървят по пътя на успеха.

Инж. Васил Шишков, директор „Рудодобивен комплекс“ в „Елаците-Мед“ АД сподели, че най-ценния урок, който е получил в университета е това да създава баланс, баланс между работата и учението, защото по време на неговото следване в университета, той е работил. Този урок е полезен за него и до днес, прилага го всеки ден в своята работа. Инж. София Торолова, директор „Административни и социални дейности“ в „Елаците-Мед“ АД отговори на често задавания въпрос – „Знания, натрупани в университета или опит от практикуването на професията?“. За нея двете неща са взаимосвързани. Не съществуват по отделно, а и не трябва. Знанията и опитът вървят ръка за ръка.

В последната част на кариерното събитие Нона Николова и Христина Сеизова, бизнес партньори в отдел „Човешки ресурси“ в „Дънди Прешъс Металс“ представиха полезни съвети по темите „Как да направим добро CV? и „Как да се представим успешно на интервю за работа“. Те поставиха фокус върху подготовката на документи за кандидатстване за стаж/работа, посъветваха студентите как да се подготвят и да се представят добре по време на интервю.

След края на програмата, модераторът на събитието Михаил Дюзев покани аудиторията да се запознае със стажантските програми на минните компании на щандовете във фоайето, където екипът на пекарна „Прованс“ от село Чавдар беше подготвил кетъринг и свежи напитки.

На щанда на „Дънди Прешъс Металс“ посетителите имаха възможност да се запознаят по-подробно с предлаганите стажантски позиции в дружествата в Челопеч и в Крумовград. Студентите получиха подробна информация за изискванията, необходими за кандидатстване, за мястото, където могат да подадат своите документи, както и за предимствата да бъдат част от екипа на компанията. В допълнение екипът на „Дънди Прешъс Металс“ заинтригува студентите с вълнуващо видео, което ги пренесе на 600 м под земята с очила за виртуална реалност. Друга атракция беше възможността всеки да си направи незабравимо 360-градусово видео за спомен.

*Набирането на кандидати за летен стаж в „Дънди Прешъс Металс“ вече стартира. От 1-ви до 30-ти април кандидатите могат да подават своите документи в сайта на jobs.bg Стажантската програма е подходяща за студенти, които търсят своята реализация в минната индустрия. Компанията предлага широк спектър от професионални направления като геология, хидрология, икономика, право, химия, финанси, опазване на околната среда и други.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *