В Свиленград отглеждат лимон с вкус на ябълка и големина на пъпеш

Необичаен лимон с вкус на ябълка и големина на пъпеш се отглежда в Свиленград. Той расте в двора на граничния полицай Данаил Георгиев. Дървото е отрупано с плодове, като рекордьорът е с тегло от 1.2 кг. и отдалеч може да бъде сбъркан с пъпеш.

„Този лимон не е хибриден, а е много стар сорт. Името му е Седро или Медикал“, казва Георгиев. Историята на появата на дървото в двора му започва преди повече от 10 години, когато е на екскурзия до гръцкия град Кавала. На около 15 км от едно малко селце той забелязал огромно дърво – високо 5 – 6 метра с някакъв плод, наподобяващ пъпеш. Данаил получава лимона от 80-годишен старец.

„Дръвчето беше колкото едно цвете зюмбюл в саксия. Същата зима беше при нас в стаята на топло и през 2015 година го засадих. Последните 3 години дървото ражда от 200 до 250 лимона“, добавя свиленградчанинът.

Лимонът рекордьор се нуждае от грижи. Макар и да не е претенциозен и да не се харесва на вредителите, той трябва да получава определена доза желязо и много вода. За да разкрие целия си потенциал, трябва да е в естествена среда.

Източник и снимка: haskovo.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *