Откриха новия пазар в Момчилград с фестивал и 3000 мекици!

Над 3 000 мекици бяха раздадени за Деня Арифе в Момчилград. Те бяха приготвени по инициатива на общинската управа от местни кулинари. Инициативата вече е традиция и се провежда ден преди големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам.
„В Момчилград винаги сме казвали, че празниците са празници когато са споделени. Винаги през годините Рамазан Байрям, Курбан Байрам, Великден и Коледа са ни сплотявали и обединявали нашите съграждани. Както сега раздаваме мекици на Великден ще раздаваме козунаци и боядисани яйца“, заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.
Мекиците за Арифе бяха раздадени на новоизградения градски пазар, за чието откриване беше проведен и фестивал на местните храни и производители „Вкусът на традициите“. На сергиите местни производители от малки ферми и предприятия представиха свои продукти. Всеки можеше да опита и да си закупи млечни и местни продукти, мед, колбаси и други.
„Местните храни и продукти са част от местната идентичност на хората. Това е начинът да се съхранят традициите. Целта, която си поставяме е да осъществим директна връзка между малките ферми и производители и потребителите“, заяви Илкнур Кязим. Тя обясни, че е реализиран първия етап от обновения пазар на Момчилград. Проектът се осъществява по Програма за „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи“ и се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година.
Дейностите включват модернизиране и обновяване на градския пазар чрез извършване на строително-монтажни работи на терена на пазара. Закупено е специализирано оборудване, необходимо за нормалното функциониране на пазара – сергии, контейнери тип павилиони и маси с пейки. Монтирано е видеонаблюдение като мярка срещу вандалски прояви, както и за сигурността на търговците и клиентите на тържището.
Предстои Община Момчилград да кандидатства за финансиране на втори етап на пазара, при който над сергиите ще бъде изградена покривна конструкция.
Денят Арифе и откриването на фестивала завърши с пъстър концерт на талантливи момчилградски деца, участващи в извънкласни форми.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *