10 април е денят, в който космосът проговаря и на български През 2024 година се навършват 45 години от полетът на Георги Иванов и Николай Рукавишников

  • Двамата космонавти са обявени за почетни граждани на Кърджали през 1981 година

Нов живот

Полетът на Георги Иванов на 279,2 км над земята преди 45 години става символичен за цяла България. Затова той винаги ще бъде Първият. И всеки път, когато наближи датата 10 април, България знае, че това е денят, в който космосът проговаря и на български.

На 1 март 1978 г., Георги Иванов, командир на ескадрила в българските военно-въздушни сили, e избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос. Обучава се в Център за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“ край Москва. При избора на Георги Иванов се случва и куриозна ситуация – на руски неговата фамилия (Кокалов) има нецензурно значение, което довежда до използването на бащиното име на космонавта, вследствие на което той става известен като Георги Иванов, а не като Георги Кокалов.

Посрещането в Кърджали

На 10 април 1979 г., в 20 ч. и 34 мин. московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“, с международен екипаж: ръководител на полета е съветският летец-космонавт Алексей Елисеев, командир на полета е Николай Рукавишников и космонавт-изследовател Георги Иванов. Рукавишников преди това е летял през 1971 и 1974 година като борд инженер.

Автограф от космонавтите за читателите на „Нов жвиот“

През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя. Принудени са да се върнат, тъй като, поради технически проблем, „Союз 33“ не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют-6“. Когато се приземяват успешно на 12 април 1979 година, те се намират на 320 км югоизточно от Джезказган. Направили са 31 пълни обиколки около Земята. В космоса прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минута.

След полета Георги Иванов и Николай Рукавишников са посрещнати като герои и получават множество почетни звания.

Космическият кораб „Союз-33“

На 15 април 1981 година, две години след паметния за тях ден, двамата космонавти са посрещнати с хляб и сол, от девойки в български носии и ученици с цветя в село Черноочене. След това продължават за Кърджали, където целият град се е стекъл на голям митинг. На празнично украсения площад «Девети семпември» /до пощата/ председателят на Окръжния народен съвет Димитър Милев обявява двамата за почетни граждани на Кърджали и им връчва специалните знаци и грамоти, а те се разписват в Книгата на почетните граждани.

При това посещение в Източните Родопи Георги Иванов и Николай Рукавишников се срещат с колектива на ОЦК. Вечерта в салона на театъра се срещат с гражданите на Кърджали и присъстват на празничен концерт на колективи от града.

Костюмите и капсулата се пазят в Музея на авиацията край Пловдив

Девет години след полета Иванов и Рукавишников посещават и Момчилград. Те слизат под земята при миньорите в рудник „Звездел-Пчелояд“.

Днес капсулата на „Союз-33“, с която се приземява първият български космонавт, и неговият скафандър се съхраняват в Музея на авиацията край Пловдив.

Костюмите и капсулата се пазят в Музея на авиацията край Пловдив

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *