500 мекиците и 15 тави баклава раздадоха кметиците на община Черноочене за Рамазан Байрам

Исмет ИСМАИЛ

Над 500 мекици и 15 тави домашна родопска баклава бяха раздадени в центъра на Черноочене в първият ден на големият мюсюлмански празник Рамазан Байрам.

Мекиците и баклавите бяха дело на доброволци и дамите кметове на населените места. От традиционната храна получиха всички посетители, а начинанието се превърна в кулинарен конкурс.

Събитието беше уважено от кмета на Община Черноочене инж. Айджан Ахмед, председателят на Общинският съвет инж. Месру Мюмюн, представители на общинското ръководство, кметове на населени места, родители и много граждани.

С празнични молитви в джамиите преди изгрев слънце започна Рамазан Байрям за мюсюлманите от Чернооченско.

Стотици млади и възрастни препълниха храмовете в Черноочене, Комунига, Габрово, Лясково, Бели вир, Дядовско, Драганово, Водач, Паничково, Минзухар и други населени места от района. В тържествените си проповеди имамите призоваха да се спазват нормите за единство, разбирателство, уважение и толерантност. Празничните дни са дни на опрощение, помирение и добри дела, казаха те.

На Рамазан Байрам мюсюлманите посещават домовете на своите близки и роднини, разменят се поздрави. Отдават почит и на гробовете на починалите. Празникът е един от най-дългоочакваните и за децата. Те целуват ръка на по-възрастните и получават пари или лакомства в замяна.

На тридневната празничната трапеза присъстват задължително баклава и сладкиши от където идва и другото наименование на празника –  Шекер Байрам.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *