Янислава Парнарова: Децата разбират по-добре от нас колко е важно да пазим природата Учениците изграждат полезни навици в клуб ЕКО УПКО в СУ „П. Р. Славейков“, увличат и семействата си

Янислава Парнарова е учителка по химия в СУ «П.Р.Славейков» в Кърджали от 2018 г. Тази учебна година преподава на 7, 9 и 10 клас. Тя е инженер-химик с бакалавърска степен по «Органични и химически технологии» и магистратура по «Индустриален мениджмънт». Има и професионална квалификация за учител по химия и опазване на околната среда. Вече втора година ръководи училищния клуб ЕКО УПКО.

 

Валентина ИВАНОВА

 

Да превърнеш в кауза възпитаването у съвременните деца на близост с природата и отговорност към околната среда, звучи най-малкото като героизъм. Всички знаем, че днес учениците не отделят поглед от екраните на своите телефони и компютри, търсят последната мода в облеклата и обувките,

Изглежда невъзможно да насочиш вниманието им към биоградина за зеленчуци, разделно събиране на отпадъци и дрехи от рециклируеми материали. Но една ентусиазирана учителка по химия, доказва на практика, че това е може да се случи.

Янислава Парнарова разказва в своите часове за замърсителите на водата, въздуха и почвите, насочва учениците да погледнат света около себе си по различен начин. Така малка група от 5-6 нейните възпитаници се увлича от екологичните идеи и спечелва първия си проект пред Министерството на образованието и науката – класира се на 6-то място в националния конкурс за доброволчески каузи на ученици «Млад благотворител». Така се ражда клуб ЕКО УПКО, който днес вече наброява двадесетина деца от 8 до 11 клас.

Младите хора засипват преподавателката си с идеи и успяват с нейна помощ и с подкрепата на ръководството на училището да реализират няколко знакови проекта.

Миналата година създават биоградина за билки и зеленчуци, която служи като опитно поле. Там могат да видят развитието на посевите на живо, а не само да четат за него в учебниците. По-големите обучават по-малките как да сеят, да поливат и да се грижат за насажденията. Цялото училище следи процеса от покълването до узряването на зеленчуците, но никой не посяга на продукцията. Децата смятат да я предоставят на училищния стол, но ги изпреварват жители в съседните блокове във «Възрожденци», решили да си наберат пресен лук и репички от ученическата биоградина.

Биоградинката

Особено внимание децата от ЕКО УПКО обръщат на рециклирането. С редица презентации членовете на клуба запознават своите съученици защо то е важно и как да превърнат любимото си школо в Училище без отпадъци. Разказват за негативните ефекти от бързото развитие на модата и изхвърлянето на голямо количество дрехи. Разбират как известни марки облекла и обувки вече произвеждат артикули от рециклирани материали. Тези данни събуждат у децата ангажираност и отговорно поведение, навежда ги на мисълта да търсят точно такива модели маратонки, например, за да допринесат и те за опазване на  околната среда.

Кошчетата

По инициатива на ЕКО УПКО славейковци се включват в различни местни и национални инициативи. В кампанията «Капачки за бъдещето» миналата година събират 212 кг и 600 кг – през тази. Група славейковци участват в почистването на бреговете на река Арда.

Планират еднодневен базар за размяна на вещи, който продължава цял месец, поради големия интерес от всички класове. Със събраните средства дофинансират одобрена сума по проект за закупуване на кошчета за разделно събиране на отпадъци, каквито вече има на всеки етаж в училището. Нито едно не е счупено, децата ги пазят.

Децата от ЕКО УПКО се включват в различни градски инициативи

Сега са подготвили нов проект – ако го спечелят, «П.Р.Славейков» ще стане първото училище със собствен шишеяд.

Най-забавната проява на ЕКО УПКО е организирането модно ревю на костюми от рециклируеми материали. Предизвикателството е не само към учениците и учителите, а и към родителите, които се увличат от идеята и се включват с голям ентусиазъм. След големия успех миналата година, правят и второ издание. Деца и родители се готвят цял месец за събитието и през март в двора на училище дефилират със своите произведения. Най-атрактивни и многобройни са най-малките – от 1 до 4 клас. Близо 50 участници затрудниха журито с прекрасните си модели. Наградите този път осигуриха от Дружество «Приятели на САЩ», станали съорганизатор на проявата.

Постигаме най-важната си цел – да изградим у децата навици, да ги превърнем в отговорни граждани, които осъзнават, че всичко зависи от нас – вкъщи, в училище, на улицата, и да полагат усилия, за да живеят в по-приятна и здравословна среда. Резултатите са видими. Дори децата проявяват трайно отговорно отношение, дори увличат и убеждават своите родители, изграждат екологична култура в семействата си, убедена е Янислава Парнарова.

Снимки: Архив ЕКО УПКО и Ваня Иванова

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *