Тиквички на скара със сирене и босилек – комбинацията, която трябва да опитате

Все по-стремглаво наближава сезонът на тиквичките, а с него и онези чудни моменти, които споделяме с приятели в дъгите летни вечери (въпреки че и сега температурите събуждат подобни желания).

Тиквичките са лек и освежаващ зеленчук, който може да се похапва както суров на салата, наподобявайки много вкуса на краставица, така и сготвен по най-различни начини – на супа, на кюфтенца или в комбинация с ориз и други зеленчуци.

Тиквичките на скара обаче си остават класика и не само защото по този начин стават повече от вкусни. Това е може би един от най-лесните начини да си направите храна, която няма да натовари стомаха ви. От нея ще се чувствате леки като перце, но в комбинацията с подходящия животински протеин, ще бъдете и заситени.

Рецептата за тиквички на скара, която ще ви предложим днес, ще запомните заради липсата ѝ на сложност и изключително приятен вкус. Ще я приготвяте отново и отново, защото има опасност да се пристрастите.

Свежестта на босилека, солеността на хубавото сирене и едва доловимите нотки сладост на балсамовия крем превръщат това толкова просто ястие в истински шедьовър.

Може да изпечете тиквичките на скара с въглища, на електрическа такава или на грил тиган. Имайте предвид, че първият вариант ще придаде една допълнителна опушеност на зеленчука, която подсилва по приятен начин неговите вкусове, придавайки му дълбочина.

Добре е да си вземете среден размер тиквички. Не посягайте към най-големите екземпляри, тъй като ще съдържат доста вода. Ако ще ги печете на скара с въглища и не сте от най-вещите в този занаят, трябва задължително да намаслите решетката, за да не се залепят тиквичките.

За най-добри резултати ви съветваме също да използвате пресен босилек, качествено краве, овче или козе сирене, както и крем балсамов оцет. Не забравяйте, че финалният вкус на ястието зависи най-вече от този на съставките, които слагате. Няма как да очаквате добри резултати с некачествени продукти.

Количеството на тиквичките в тази рецепта е достатъчно за 4 обилни порции, които може да използвате както за гарнитура към меса, така и просто като вегетарианско ястие.

Необходими продукти:

  • 4 средно големи тиквички, нарязани на кръгчета
  • Олио за намазване на грила
  • Зехтин
  • Сол и черен пипер
  • 1 с.л. нарязан пресен босилек
  • 50 г или повече натрошено сирене
  • Балсамов крем оцет

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте грила, електрическата скара или грил тигана до средна температура. Намаслете леко решетката/оребрението с четка, за да не залепнат тиквичките.
  2. Намазнете добре резените тиквички със зехтин от всяка страна. Поръсете леко със сол и черен пипер.
  3. Наредете ги върху скарата/грил тигана и ги изпечете за около 3-5 минути от всяка страна, докато получат хубави резки от скарата.
  4. Махнете тиквичките от грила и ги сложете в чиния за сервиране. Сложете от балсамовия крем, след това поръсете с нарязания пресен босилек и фетата. Сервирайте веднага.

Източник: dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *