Нургюл Салимова загуби от индийка на Турнира на претендентките Шахматистката ни изпусна спечелена позиция

Нургюл Салимова претърпя второ поражение от индийката Вайшали Рамешбабу на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат, който се играе в канадския град Торонто.

Загубата, която дойде след 88 хода и близо шест часа игра, бе много неприятна за 20-годишната българка, тъй като тя имаше абсолютно спечелена позиция на два пъти, но в цайтнота направи серия от слаби ходове, които позволиха на играещата с черните фигури индийка да направи неочакван обрат.

По този начин след десет кръга Салимова остава с 4 точки в актива си и заема шесто място. С 3,5 точки Вайшали е на последната осма позиция.

Салимова, която допусна поражение от Вайшали и в първата партия помежду им в третия кръг, потърси реванш от индийката и в началото изглеждаше, че има отлични изгледи да го постигне.

В дебюта бе разигран Вариант на трите коня в Защита Грюнфелд, който остави играещата с черните индийка в доста сложна ситуация. Инициативата бе на страната на Салимова, но на 22-рия ход българката игра Nh3, който в конкретната позиция бе доста пасивен ход. Вместо него тя можеше да потърси слизане с топа на седма линия, което щеше да създаде много сериозен хаос в защитната игра на Вайшали.

Решението на Салимова доведе до размяна на дамите, а опростяването на позицията позволи на индийката напълно да изравни играта.

Позицията на дъската изглеждаше като сигурно реми, но на 41-вия ход Вайшали допусна нова неточност, като игра …Ke7. В този момент Салимова намери много силен ход – 42. Кh2, което изглеждаше, че прави победата и сигурна.

Тук обаче се намеси факторът време. Цайтнотът притисна и двете шахматистки, които се редуваха да бъркат, но в крайна сметка Вайшали показа по-здрави нерви. Индийката не само се спаси в два отделни случая от губеща позиция, но съумя и да измъкне топовния ендшпил, с което да сложи край на серията си от четири последователни загуби.

Във вторник за участничките в Турнира на претендентките предстои почивен ден, а партиите продължават в сряда с 11-ия кръг. В него Салимова ще играе с черните срещу другата индийка – Хумпи Конеру. Именно срещу нея българката записа единствената си победа до момента в четвъртия кръг.

Начело в класирането с 6,5 точки излезе китайката Лей Тинцзие, която записа впечатляващ успех с черните фигури над рускинята Александра Горячкина. Така след четвъртата си победа в последните пет партии световната вицешампионка има равни точки със сънародничката си Тан Чжони и цяла точка пред рускините Горячкина и Катерина Лагно. Пета с 4,5 точки е Конеру, а след нея с по 4 точки са Салимова и украинката Анна Музичук.

До края на надпреварата в Торонто остават още четири кръга.

Победителката в турнира ще играе тази есен с китайката Цзю Вънцзюн в мач за световната титла при дамите.
(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *