Художникът Николай Тюркеджиев навърши 70, в Канада и в Кърджали празнуват

Нов живот

Известният художник Николай Тюркеджиев става днес на 70 години. Той е роден на 20 май 1952 г. в Кърджали. През 1971 г. завършва художествената гимназия, а през 1978 г. и Художествената академия в София, специалност „Графика и илюстрация” при проф. Петър Чуклев и Христо Нейков.

С авторското си присъствие заинтригува вниманието на художествените среди, за което свидетелстват множеството картини, откупени от Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия и редица окръжни галерии.

От 1979 г. в продължение на 10 години е художествен редактор на литературното приложение на в. „Нов живот” – „Зорница”. Член е на СБХ, един от изявените членове на Дружеството на художниците в Кърджали, заемал длъжността директор на Художествената галерия „Станка Димитрова” в града.

С живописни и графични творби участва в много общи и самостоятелни изложби не само в страната, но и в чужбина.

През януари 1993 г. заминава заедно с художника Емил Пенчев и Христофор Илиев за участие в конкурса за ледени фигури в Квебек. Екипът им печели първо място, а след участието Николай Тюркеджиев се установява да живее в Канада. През май 1996 г. кърджалийският художник открива самостоятелна изложба в галерия „Дафне” в  Монреал под патронажа на известния меценат Беноа Лакроа.

Участва със свои творби в традиционните изложби по повод Деня на Кърджали, организирани ежегодно от Дружеството на художниците в града.

Със съдействието на Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“

Снимки: Валентина Иванова

1 Отговор

  1. Зина каза:

    Браво.Бъди здрав и успешен за много години напред

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *