Здравното досие влиза в телефона ни

Мобилното приложение „еЗдраве“ осигурява достъп до прегледи, изследвания, рецепти, направления, имунизации, отчетени в Националната здравно информационна система. Приложението е безплатно и скоро ще може да подсеща пациентите, че е време да си изпият лекарствата, съобщи БНТ.

Мобилното приложение „еЗдраве“ скоро ще може да ни напомня кога ни предстои планов прием в болница. Рецептите и направленията в него имат специален баркод, който аптеките и лабораториите могат да сканират без да ни искат ЕГН.

„Когато ви бъде създаден документ, било то преглед, рецепта или направление, вие ще получите нотификация. Това е добър механизъм за контрол“, каза Борис Костадинов – директор „Софтуерна интеграция, „Информационно обслужване“.

В досието влизат задължителните имунизации и всички лекарства, предписани с електрони рецепти.

„Всяка една хартиена рецепта, попадайки в аптеката, съответният фармацевт, изпълнявайки я, въвежда медикамента в е-досието на този пациент и моментално тази хартиена рецепта става електронна“, каза д-р Асен Меджидиев – служебен министър на здравеопазването.

„Това просто не е вярно. Никога не е имало такова задължение. Нито такива права. Ако хартиена рецепта се вкарва от аптеката, не е ясно какво ще се вкара и кой ще носи отговорност за вкарването“, каза Николай Костов – председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

„Ние сме равностойни в отговорността си към лекарствената терапия на пациента. И така отговаряме на въпроса – трябва ли да се въвежда това, което той е направил той в досието на пациента“, каза д-р Иван Маджаров – председател на Български лекарски съюз.

Отварянето на здравно досие през мобилното приложение изисква QR код. Той трябва да се сканира от уебверсията на досието, която за момента е достъпна само с електронен подпис.

Източник: Факти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *