В училище „Славейков“ в Кърджали се проведоха практически занятия за реакция при бедствия

Нов живот

Среднж училище „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали бе домакин на практическите занятия за подготовка за населението за придобиване на практически умения за реагиране и справяне в критични ситуации, причинени от природни бедствия, пожари, наводнения, аварии, терористични актове.

Всички ученици и учители в училището за шампиони практически участваха в занятието „Действие на застрашените и на силите от единната спасителна система при ликвидиране на пожар, обгазяване, причинено от злонамерени действия”. Събитието бе част от 15-то издание на Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век” 2022, чиито организатори са фондация „Европейски екологичен фестивал“ и община Кърджали.

Малчуганите буквално попаднаха в действителна ситуация на обгазяване, пожар с останали неевакуирани ученици и впоследствие спасяването им, оказване на първа медицинска помощ от млади доброволци в БМЧК , залавяне на престъпник с помощта на полицейско куче. Съвсем на живо пред тях се разигра застъпването на ситуации и едновременната спешна реакция на органите.

В съзвучие със „Зелената вълна“ второкласници и представители на Ученическия парламент заедно с директора на училището Милко Багдасаров засадиха дръвчета, за които поеха ангажимент да се грижат.

Практическото обучение се проведе в най-голямото училище в региона, СУ „ Петко Рачов Славейков”, с масовото участие на стотици ученици и техните преподаватели, както и за населението. Целта е придобиване и подобряване на умения, навици и компетентност при реагиране и обучение за индивидуални и колективни мерки (средства) за защита при споменатите кризисни ситуации. Основна част от практическите занятия е свързана с придобиване и подобряване на умения, навици и компетентност при възникване на терористични актове, природни бедствия (пожари, наводнения, земетресения, промишлени замърсявания и аварии), оказване на първа до лекарска помощ на пострадали, евакуация в условията на извънредни ситуации и защита на критичната инфраструктура.

Практическите занятия се организират и ръководят от Димитър Разкалински, началник сектор „УОМП“ в община Кърджали с участието на основната част от единната спасителна система (РУ на МВР, РД “Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР, Дирекция „Национална система 112“ – МВР, БЧК – Кърджали, Спешна медицинска помощ-Кърджали).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *