Голям интерес към шахматно дерби в Черноочене

Исмет ИСМАИЛ

Голям интерес предизвика, първият по рода си за района от това ниво, шахматен турнир в Черноочене.

Проявата се организира от Община Черноочене и пълното съдействие на Шахматен клуб „Арда“ гр. Кърджали. Съревнованието беше част от програмата за традиционния селищен празник на общинския център.

Кметът на Община Черноочене Айдън Осман връчи Купата на шампиона на турнира Кямуран Билял.

На второ място се класира Еминали Салиф. Трети и четвърти станаха Айдън Камбер и Д-р Фикри Гюлестан.

В шахмата участваха 45 състезатели. Между тях имаше 23 деца от различни училища на общината и региона. Най-много участваха от школата по шахмат към Средно училище „Христо Смирненски“ в с. Черноочене с ръководител Юлияна Райчева.

Кметът Айдън Осман приветства участниците и заяви, че за първи път са домакини на този вид турнир и се гордеят с това. Отново Ви очакваме тук и смятам, че в бъдеще шахматът ще се развива и в Черноочене, каза Айдън Осман. Дълбоко вярвам, че днешното състезание е началото на възраждане на традицията в района.

Председателят на шахматен клуб „Арда” д-р Недим Исмаилов благодари на домакините за създадените перфектни условия за игра. Той съобщи, че идеята е да продължават с турнирите и в Черноочене.

Участниците се състезаваха в 9 кръга по швейцарската система, с контрола на времето за игра. Главни съдии на турнира бяха Кямуран Билял и Стефан Павлов. Добрите условия в залата дадоха възможност на състезателите да покажат своите възможности.

Право на участие имаха всички желаещи да премерят силите си на шахматната дъска.

За малките любителите на този спорт организаторите бяха предвидили поощрителни награди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *