В Германия призоваха Бундестима да се оттегли от световното в Катар

Германският национален отбор по футбол трябва да напусне световното първенство в Катар. Това призова най-тиражният вестник във федералната република – „Билд“.

Часове преди откриващия мач на Бундестима от група Е на Мондиал `22 срещу Япония (днес от 15:00 ч. българско време) изданието написа, че това е „единственият правилен подход срещу глупостите на ФИФА“. Причина за острата позиция на медията е издадената забрана от световната централа капитаните на седем от участниците да носят лента One Love в подкрепа на хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

Според „Билд“ решението на германския футболен съюз (DFB) да се примири с нареждането на ФИФА е срамно и недопустимо.

Срамуваме се от вас! Страната ни дължи много специални моменти на националния отбор. От Чудото в Берн през 1954 г., титлата, спечелена за обединението през 1990 г., историческата победа със 7:1 срещу Бразилия през 2014 г. Но в историята 21 ноември 2022 г. ще бъде запомнен като ден на срам. Денят, в който DFB и Бундестимът загубиха доверие“, пише изданието. И добавя:

„ФИФА заплаши със санкции, ако Мануел Нойер носи лентата One Love срещу Япония. Разбира се, това поведение на ФИФА е скандално, но трябва да им се каже: „Е, какво? Покажете на Нойер жълт картон и червен, ако искате, отстранете го, вземете ни точките, пратете ни у дома…“ Единствената правилна реакция към ФИФА е да им покажем характер – да напуснем световното първенство!“

Освен Германия още шест страни имаха намерение да демонстрират подкрепата си към LGBTQ+ общността с въпросните ленти – Англия, Уелс, Белгия, Дания, Нидерландия и Швейцария. Всички те бяха разубедени след заплахите на ФИФА, а специално белгийският тим понесе и допълнителни ограничения за екипировката.

От Германския футболен съюз вече обявиха, че планират да заведат дело по казуса в Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана (Швейцария). От централата в Берлин вече са се свързали с адвокати, които да проучат възможността за съдебен иск срещу ФИФА.

Целта е делото да блокира превантивно намерението на световната централа да налага санкции заради кампанията One Love и евентуално Мануел Нойер да използва лентата в следващите мачове на Германия на мондиала в Катар. Ако CAS приеме жалбата на германците, делото ще се разглежда чак след края на световното първенство.

„ФИФА ни забрани да показваме символа на различието и на човешките права. Освен това ни заплаши с големи спортни наказания, но не уточни точно какви са. Проверяваме дали поведението на организацията е според правилата. Не искаме нашият капитан Мануел Нойер да пострада заради носенето на лентата, но не можем да приемем обвинения, че сме се поддали на натиска на ФИФА. На практика това е демонстрация на сила. Ясна заплаха, която ще приемем сериозно“, заявиха от DFB.

СЕГА.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *