Астрономите в Кърджали и по света отбелязват международния ден на обсерваториите

Нов живот

Международният ден на астрономическите обсерватории се чества на 16 март. Денят е отбелязан за пръв път през 1990 година в Италия по инициатива на Асоциацията на италианските астрономически обсерватории.

Астрономическата обсерватория е едно от най-интересните места за посещение в Кърджали. Чудесна възможност за едно вълнуващо „звездно пътуване“, тя е отворена за посещение през цялата седмица. Намира се в парк „Простор“.

Създадена е през 1970 година. Носи името на н.с. Славей Златев, завършил Физическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” и неин създател.

На предната фасада е пластиката на скулптора Вежди Рашидов, почетен гражданин на Кърджали

Учредител е на кърджалийския клон на Съюза на учените в България. Член е на Европейското астрономическо общество. Научен ръководител на международен проект за разработване на космически уреди. Участва в космическите проекти “Шипка”, “Лима-Д-Р” и “Фобос”. Един от основоположниците в България на археоастрономията. Почива на 14 септември 1992.
Разполага със 150 мм рефрактор и други по-малки телескопи. Предоставя възможност за демонстрационни наблюдения на различни космически обекти. На предната фасада на сграда е изложена пластика, чийто автор е известният наш скулптор, кърджалиецът Вежди Рашидов.

Обсерваторията е отворена за посетители почти през целия ден. Ако пристигнете там през деня, физиците-астрономи ще Ви предложат наблюдение с телескоп на слънцето, а ако пристигнете вечер и небето е ясно ще имате възможността да наблюдавате звездите, планетите и съзвездията. Освен наблюдение на небесни тела, в обсерваторията разполага с конферентна зала, в която има възможност да видите и научно-популярни филми свързани с астромията. Дава прекрасна възможност да направите невероятна разходка до необятния космос.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

1 Отговор

  1. Агоп Узунбохосян каза:

    От 2017-та година обсерваторията разполага с 280mm Менисков касегрен, на фирмата Celestron, система GO-TO ( иди там) т.е. с автоматично насочване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *