Проблемите са пределно ясни: няма контрол върху прокуратурата Парламентарни избори 2023

  • Затова се злоупотребява с власт, заявява Атанас Атанасов, водач на листата на Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ в Девети МИР – Кърджали
  • Да бъдат проверени за лоялност хората на ръководни длъжности в МВР и те да прилагат закона еднакво за всички

При всяко второ автомобилно произшествие се оказва, че водачът е употребил наркотици. Това показва колко широк кръг от населението вече е засегнат от чумата дрога. В същото време има покровителстване на наркоразпространението и наркоснабдяването и то беше хранителна среда за корупционни схеми и снабдяване на бившите управляващи с доста сериозни парични средства. Огромните приходи от наркоразпространението се използват за купуване на влияние. Трябва да започне война с наркоразпространението в страната, за да предпазим живота и здравето на хората.

Интервю на Валентина ИВАНОВА

Г-н Атанасов, какви са първите задачи, които смятате да изпълните в 49-тия парламент?

– Не обичам работата по системата Пенкилер. Аз съм експерт в областта на сигурността, юрист по образование, с дългогодишен стаж. Както и в предишните народни събрания, където участвах, ще работя основно за съдебна реформа. Тя е приоритет и на „Демократична България“, и на новото ни обединение с „Продължаваме промяната“. Проблемите са пределно ясни: няма контрол и отчетност върху прокуратурата, което дава възможност да се злоупотребява с власт, в смисъл на прикриване на корупционните престъпления на бившата власт. Това трябва да бъде прекратено. За целта е необходима реформа във Висшия съдебен съвет, контрол и отчетност на главния прокурор и на прокуратурата като цяло, за да може законът да бъде прилаган еднакво спрямо всички. Към настоящия момент на всички български граждани е ясно, че законът се прилага избирателно. Тези, които са свързани със задкулисието на бившите управляващи, са под чадър, т.е тях не ги разследват. Поради тази причина в България няма осъдителни присъди.

Били сте секретар на МВР и директор на Националната служба за сигурност. Като специалист, смятате ли, че е необходима промяна и в службите за сигурност на България, предвид войната наблизо?

– В сектора за сигурност като цяло има нужда от много сериозни промени. Да започнем с МВР – най-голямата администрация в държавата, защото би трябвало да има между 45 и 50 хиляди служители. Там умишлено са объркани пропорциите по отношение на различните структури. Процентът на униформената полицията е драстично намалял през годините на управление на Борисов за сметка на т. нар. чантаджии – оперативните служби, които в много от случаите не е ясно какво работят.

Другият проблем е свързан с кадрите. За да могат да бъдат прикривани корупционните схеми на близките до Борисовите управления, на възлови позиции в МВР и в службите биваха назначавани удобни хора. В същото време в системата работят много кадърни, грамотни служители. Те могат да са много по-ефективни, но ги държат на изпълнителски длъжности.

Необходима е радикална кадрова промяна в ръководните нива в МВР и тя да се направи, не по субективни оценки, а чрез система на ре-подбор. Такива системи работят добре при нашите партньори. Да бъдат проверени за лоялност хората на ръководни длъжности и те да прилагат закона еднакво за всички.

Другият проблем на МВР е технологичното обновление. Там всичко е застинало в едни времена отпреди 20 години, работят с компютри от 90-те години, на някои места още има Правец. Необходимо е преоборудване с нови компютърни системи, с които да се долавя изпреварващо информация, отнасяща се до рискови заплахи за националната сигурност, а не да се разчита на агентурни сведения.

Трябва парламентът да насочи по-сериозен процент от бюджета за системите за сигурност, за да се проведе това технологично обновление и да се вдигне стандартът на служителите в МВР.

По отношение на другите служби за сигурност – контраразузнаването, разузнателвната служба, НСО, Националната агенция за технически операции. И в тях е необходимо държавата да инвестира сериозни средства за техническо обновление, както и проверка за лоялност и ре-подбор на персонала. При най-малкото съмнение, че не някой не работи за българския национален интерес, трябва да бъде освободен.

За да се случи това, изпълнителната власт трябва да разполага с властови ресурси да го извърши.

Съгласно чл. 105 от Конституцията на страната Министерският съвет отговаря за вътрешната и външната политика, т.е. системите, които имат отношение към вътрешната сигурност, трябва да са подчинени на Министерския съвет. В настоящия момент ръководствата на всички служби у нас, вкл. и главният секретар на МВР, се назначават от президента, а президентът по Конституция не носи отговорност. Този възел трябва да се разсече.

В предишното народно събрание внесохме законопроекти в тази посока. Сега ще ги внесем отново. Те ще променят механизма на управление на системите за сигурност.

Имат ли отношение службите към високия процент тежки пътни произшествия с жертви и последващ травматизъм, които нареждат България на незавидно място в европейските класации?

– Най-важната ценност при демокрацията е човешкият живот. Ежегодно по пътищата на страната загиват между 600 и 700 души при транспортни произшествия.

Една от причините е дългогодишната липса на системен контрол за сметка на различните длъжности в КАТ. Трябва кадрово окомплектоване на пътната полиция и цялата униформена полиция да може да извършва контрол. Тук също е необходимо технологично обновление, за да може да се извършват засичания за превишена скорост и други нарушения. Много важно е своевременното налагане на наказанията. В настоящия момент как стоят нещата – може да са ви засекли преди 3 години и още да не са ви глобили.

При всяко второ автомобилно произшествие се оказва, че водачът е употребил наркотици. Това показва колко широк кръг от населението вече е засегнат от чумата дрога. В същото време има покровителстване на наркоразпространението и наркоснабдяването и то беше хранителна среда за корупционни схеми и снабдяване на бившите управляващи с доста сериозни парични средства. Огромните приходи от наркоразпространението се използват за купуване на влияние. Трябва да започне война с наркоразпространението в страната, за да предпазим живота и здравето на хората.

Вие сте първият политик, изрекъл думата „импийчмънт“, насочена към действащия президент Румен Радев. Това предизборен ход ли е от ваша страна?

– Аз вече казах, че още след конституирането на следващия парламент ще предложа да се създаде специална анкетна комисия, която да извърши проверка на дейността на служебното правителство по отношение изпълнението на решението на миналия парламент за предоставянето на военна и военно-техническа помощ на Украйна. От публичните изявления на Румен Радев установявам, че той е разпоредил на назначеното от него правителство да не изпълнява това решение, дори напротив – да го саботира. Съвсем наскоро пред журналисти в Брюксел дори натърти „Ясен ли съм?!“, т.е. Няма да предоставяме помощ на Украйна, нито безвъзмездно, нито да продаваме продукция на нашия военно-промишлен комплекс. Така Радев превръща България в несигурен партньор в НАТО и Европейския съюз, което нанася вреди включително и на българската икономика. Анкетната парламентарна комисия трябва детайлно да разследва какви заявки сме получили от украинската страна за предоставяне на снаряжение и муниции, кои от тях не са изпълнени и поради какви причини.

Разбира се, ние не бива да предоставяме на Украйна нищо от това, което би засегнало нашата национална сигурност. Но тук искам да припомня. Ежегодно от складовете на българската армия се изваждат огромни количества, които се утилизират поради изтекъл срок на годност. Това ни струва доста пари, защото се наемат фирми, понякога чуждестранни, на които се плаща обезвреждането на тези боеприпаси. Затова питам: Ако има такива, чиято годност изтича догодина, какъв е проблемът те да бъдат предоставени на Украйна, вместо да се харчат пари за обезвреждането им. Хем ще подпомогнем жертвата на войната, хем ще си спестим огромни разходи.

Ако в резултат на работата на анкетната комисия се окаже, че президентът и неговото служебно правителство са се поставили над парламента, неизпълнявайки решението му, разбира се трябва да се потърси отговорност. За президента това се изразява в отстраняване от длъжност.

Както казах, Коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ иска Законът да се прилага еднакво за всички. Ще работим в тази посока в следващия парламент. Затова очакваме подкрепа с номер 12 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!