Полша спира целия внос на зърно от Украйна

Полша временно ще спре целия внос на зърно от Украйна, съобщиха правителствата на двете страни, цитирани от „Политико“. Мярката идва след среща между новия министър на земеделието на Полша Роберт Телус, който встъпи в длъжност на 6 април, с украинския му колега Микола Солски на граничен пункт между двете страни. „Украинската страна предложи силно да ограничи и за момента дори напълно да спре вноса на зърно за Полша“, заяви Телус по време на съвместна пресконференция след срещата. 

Той добави, че ограниченията няма да обхващат транзита на зърно, предназначено за други страни.

След нахлуването на Русия, Украйна беше принудена да пренасочи около половината от износа си от блокираните черноморски пристанища към Полша, Унгария, Румъния и други гранични страни. Този ход, подпомогнат от Европейската комисия и страните от ЕС, имаше за цел да хвърли спасителен пояс към Украйна, един от най-големите селскостопански производители в света, и да гарантира, че нейният износ може да достигне световните пазари.

Но вместо да напусне източните страни членки на ЕС, голяма част от продукцията наводни местните пазари. Българските земеделски производители многократно протестираха заради безконтролния внос от Украйна.

По-рано тази седмица предшественикът на Телус, Хенрик Ковалчик, подаде оставка на фона на масовите протести на фермерите по въпроса. Румъния и България преживяха подобни вълни от безредици, като фермери организираха демонстрации в столиците и блокираха гранични пунктове.

„Ситуацията е трудна както за украинските, така и за полските фермери. Всички разбираме кой е виновен, но трябва да решим този проблем. Украинската страна ще се въздържи от износ на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед за Полша до новия сезон“, каза Микола каза, имайки предвид реколтата от това лято.

Солски добави, че двете страни ще се срещнат отново през следващите дни, за да осигурят гладък транзит на зърно, предназначено за други страни.

Източник: Гласове

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *