Вече 70 години Домът на културата дава колорит на живота в града Директорката Мариана Ликова с емоционално обръщение за празника

Искам да поздравя и да изразя моята благодарност към всички, които се включиха в подготовката и реализирането на нашите идеи, за да отбележим 70 години от дейността на Дом на културата, едно много специално събитие. През това време  нашата институция успя да се превърне в дом на традициите, на музиката, на танците и на съхранението на бългрските корени. Така започва емоционалното си обръщение Мариана Ликова, директор на Общинския център за култура и младежки дейности в Кърджали.

Тя припомня, че Дома на културата е място, където красотата на фолклора е пренесена и представена на публиката през годините с помощта на различни формации.

Над 1000 души са участвали във фолклорния ансамбъл, изпълнявайки традиционни танци, костюмирани в красиви народни носии. Тези хора са създали история и наследство, което продължава да вдъхновява нови поколения да се включват и да откриват красотата на традициите и фолклора.

Музикалният театър, ласкаво наричан от кърджалийци Оперетата, поддържа жива връзката с миналото и я превръща в изкуство.

В Детската музикална школа най-малките се запознават с нотите, научават се да свирят на инструмент и се влюбят в изкуството.

Ако попитате някой местен жител за забележителностите на града, с голяма сигурност повечето от тях биха споменали и Дома на културата. Защото всеки от нас е имал досег с този Дом на културата, по един или друг начин. Да не говорим за по-старите жители на града, за които той е бил един от центровете за забава, изкуство и култура в последните 70 години, уверено коментира Ликова, след което ни връща към славната история на институцията.

Едно от първите големи предприятия на територията на Кърджали и Източните Родопи е българо-съветското минно предприятие ”Горубсо”. Към него още в началото на 50-те години е създаден Дом на културата на работещите в минната промишленост в района. През октомври 1952 г. е открита и новата сграда на Дома на културата, която по онова време е била най-внушителната сграда в Кърджали.

В първите години Домът се ръководи от временно управляващи, в смисъл, че са за кратко време. Начело до 1960 година е стоял управител, назначаван от генералната дирекция на ”Горубсо”, а след това директор, посочен от Окръжния народен съвет. Първият директор от 24 октомври 1952 г. е Димитър Йосифов Чернопийски, по професия художник, работил дълги години в завод “Комсомолец”. Постепенно дейността на самодейците се разраства и прераства в Дом на културата на всички граждани на Кърджали. В един период той се е водел и като Окръжен дом на културата. Много години финансирането на дейностите му е било задача на ”Горубсо”, по-късно и на Окръжния народен съвет,  но постепенно с превръщането му в общоградски културен център се налага да го подпомага и общината.

През изминалите 70 години директори на Дома на културата са били Златка Гарипова – от 1953 г., последвана от Христо Ботушаров и Кръстю Бекирски. От 11 септември 1959 г. Олга Кирякова заема поста за повече от 20 години. След нея – Марин Владинов, Тамара Димитрова, Васил Василев.

През годините Домът на културата се превръща в авторитетен център на културно-масовата и художествено-творческата дейност на кърджалийци  и продължава все така активно да  допринася за специфичната атмосфера и колорит на културния живот на града със своето многообразие и утвърдени форми на работа. Често участниците са били мултифункционални – и артисти, и певци, и танцьори, и музиканти, и художници, и автори едновременно.

Затова, днес, когато отбелязваме 70 години от нашата институция, нека да се вдъхновим от всички хора, които са направили възможно това, което сме днес. Нека да се гордеем с богатството на нашата култура и да я представяме на света с гордост и уважение.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *