Българинът води нездравословен живот, живее с 13 години по-малко от останалите европейци Сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания са водеща причина за смъртността у нас

Българинът живее средно с 13 години по-малко от останалите европейци, а с 1,7 години намалява продължителността на живота в България, показват данни на Националния статистически институт.

71,9 години е очакваната средна продължителност на живота общо за населението на страната, изчислена за периода 2020 – 2022 г.

68,3 години е средната продължителност на живота при мъжете, а при жените е 75,8 години.

„Според различни данни, генетично имаме възможност да живеем над 120 години“, каза д-р Васил Михайлов – лекар от Александровска болница. Той обясни спада на продължителността на живота у нас с пандемията от Ковид-19.

„При нас нещата са по-драматични, тъй като при нас и преди това смъртността беше висока“, отбеляза д-р Михайлов.

„Освен това, българинът живее изключително нездравословно“, каза медикът, цитиран от БНР.

„По-нездравословен начин на живот едва ли има друг народ както нашия, като се започне от детската възраст и се стигне до напредналата възраст. Имам предвид такива вредни фактори на нашето битие, като прекомерната употреба на сол, обездвижването. Целият начин на живот е проблемен при нас“, обясни д-р Михайлов.

По думите му сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания са водеща причина за смъртността у нас.

Снимка: БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *