Как да пазим здравето си при работа от вкъщи по време на епидемията

Извънредното положение донесе със себе си своеобразен парадокс. Вече повече от седмица хиляди българи са принудени да работят от вкъщи, за да могат да предпазят своето здраве и това на околните, но в същото време самото оставане вкъщи носи много рискове.

Невъзможността човек да ходи и да се движи на път за работа, лишаването от вероятно по-удобния офис стол и натрупването на стрес покрай новото всекидневие са неща, върху които човек е добре да се замисли.

Продължителното застояване, неудобствата у дома и напрежението са предпоставки за здравословни проблеми като хронични болки, главоболие и схващания в областта на врата, раменете, кръста, краката и други части на тялото, както и за заболявания. Отрицателен ефект може да има и върху умствения процес, паметта, креативността и концентрацията.

„Ако хората седят в една и съща позиция всеки ден по осем часа, ще се ограничи движението и ще се появят много хронични болки. Те не се включват като значим проблем от Световната здравна организация, но са по-често срещани от рака, диабета и сърдечносъдовите проблеми взети заедно“, каза през „Дневник“ физиотерапевтът Димитрина Сивкова, която е ангажирана в инициативата ChairUp.

Маруся Иванова, която е създател на Heal Fit Gymnastics, заяви, че „се намираме в безпрецедентна ситуация, която изисква от нас да бъдем максимално гъвкави и ангажирани“.

Важните начални стъпки

Според Сивкова по време на извънредното положение хората ще ограничат с до 70% физическата си активност и ще имат трудност да пренастроят двигателния си режим. За да бъдат ограничени щетите върху здравето, тя съветва работещите да сменят и разнообразяват често позицията на тялото си през компютъра, като нейния съвет споделя и координаторът на ChairUp Венелина Величкова.

„Това може да се прави, като се върти екранът или се сменя положението на лаптопа, да сядаме на различни места на стола, може да се седне на ръба или по-навътре. Хората трябва да помнят, че няма идеална позиция“, казва Величкова.

Според Иванова е важно мониторът да бъде на нивото на погледа при седнало положение. По този начин няма да се налага да навеждате глава напред и надолу, което ще облекчи натоварването в шията и ще изчезнат чувството за скованост и болките в тила и раменете.

„Когато седите, се стремете да го правите с изправен гръб, обратното би довело до навеждане на раменете надолу и напред, което затруднява дишането и би могло да доведе до болки в кръста и гърба“, посочва тя.

Раздвижване

Преди да започнете да работите направете гимнастика или раздвижване с кръгови движения във всяка става с по 15-20 повторения, съветва Сивкова. Направете план на дейностите и ги разделете на порции. Това ще позволи да променяте позицията на тялото или обстановката, като препоръчително е това да става през два часа.

Тези паузи са отлична възможност за раздвижване на мускулите, което ще ви разсее и ще повиши продуктивността на работния процес. Базовите упражнения или просто разтягане на мускулите, повторени няколко пъти дневно, имат положителен ефект върху организма. При желание може да бъде следвани системи от упражнения, познати като петимата тибетци или набор от слънчеви упражнения в йогата. В допълнение от ChairUp препоръчват движения, които са обратно на позата, в която сме били дълго време.

Освен за тонус и енергия, постоянството при извършването на физически занимания е предпоставка за изграждане на добър навик в бъдеще. С аларми хората може да се подсещат да се раздвижват, като не е нужно непременно да стават от стола. Може да правят движения с глава и врат или да се изправят и повдигнат на пръстите на стъпалата си.

„На всеки час ставайте и се раздвижвайте за няколко минути, в противен случай напрежението в кръста се увеличава. Разтегне се, можете да го направите като поставите ръцете си на перваза/кухненската маса и се наведете надолу с изпънати колене“, казва Иванова.

Тя предупреждава да се внимава с клиповете в интернет, които в сегашната ситуация се гледат много. „Имайте предвид, че хората, които ви ги показват, са свикнали и отлично усвоили движенията. Ако решите, че това е вашата опция за тренировка, вниквайте в упражненията, техниката на дишане, изпълнение и прочие, не се насилвайте и започнете от лесното. Дайте възможност на тялото да ви покаже кои упражнения са подходящи за вас, помагат ви да се чувствате по-добре или ако пък изпитвате болка или неприятно усещане, кои да отстраните категорично.“

„Запомнете – тялото е създадено, за да се движи, то е вашият инструмент и огледало на вътрешния ви свят. Ако се грижите за него, то ще ви се отблагодари“, добавя Иванова.

Храната

Специалистите съветват храненето да е на място, различно от това, на което работите – това ще донесе още един повод за раздвижване.

Иванова препоръчва приемането на повече течности. Добра идея е да оставите шише с вода в близост, за да се подсещате да пиете.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *