Как се въвежда ред и красота?

Източник снимка: pixabay.com

При подбора на мебели и декорация за вашия дом е лесно да се увлечете в еуфорията от пазаруването, без да сте напълно наясно от какво наистина имате нужда, за да създадете един красив, стилен и едновременно с това уютен и красив дом.

За да ви помогнем да декорирате и обзаведете дома си така, че да го превърнете в едно истинско бижу, помолихме експерти в областта на интериорния дизайн да споделят някой от правилата, към които самите те се придържат.

Как да обзаведете функционална, красива и уютна домашна среда напълно сами?

Не се страхувайте да комбинирате стиловете

Когато стане дума за тенденции при обзавеждането се говори за определени стилове (скандинавски, модерен, класически, винтидж и т. н., и т. н.). А това кара една немалка голяма част от хората да се опитват да следват само един стил при обзавеждането на домовете си.

Разбира се, не е грешно при подбора на мебели да се съобразявате с конкретен стил, но за да постигнете една наистина приветлива и завладяваща среда е добре да си позволявате по някое и друго отклонение.

Казано иначе, със смесването на елементи на различни стилове, без да прекалявате разбира се, не само ще превърнете дома си доста по-уютно, комфортно и красиво място, но и ще му придадете индивидуалност и допълнителен чар.

Изберете фокусна точка, за да изглежда пространството функционално и стилно

Възможно е да откриете и закупите най-красивите мебели, но ако те са прекалено много, всеки, който влезе в дома ви просто няма да знае къде първо да гледа, а това изморява очите и създава объркване.

Затова е добре не само да не претрупвате помещенията си с мебели, но и да изберете фокусна точка, която да задържа вниманието. Това може да е някое красиво винтидж кресло, стара камина, интересни етажерки , елегантно огледало или друга мебел или аксесоар в дома ви.

Изберете ли фокусната точка на стаята, организирайте мебелите около нея. Така помещението ще изглежда по-подредено, елегантно и красиво.

Подчертайте силните страни на архитектурата във вашия дом

Не е нужно да трансформирате жилището или помещението, което обзавеждате в нещо, което не е. Вместо това можете да подчертаете силните му страни и да скриете не толкова добрите.

Така например, ако живеете в старо жилище и имате високи тавани, големи прозорци с дървена дограма или стара камина, акцентирайте върху тях, вместо да се опитвате да осъвремените жилището си според сегашните стандарти.

Акцентирайте върху високите тавани като им добавите стилни корнизи, големите прозорци съчетайте с елегантни, дълги до пода пердета, до камината поставете интересни етажерки, върху които наредете любими семейни спомени или различни предмети от пътуванията си.

Обзавеждайте бавно

Чували сте, че не е добре да се пазарувате хранителни продукти, когато сте гладни. Е, същото е и при обзавеждането (особено ако сами сте се заели със задачата да се справите с интериорния дизайн на дома си).

Според експертите, една от най-големите и често срещани грешки на голяма част от хората е, че в опитите си да обзаведат дома си по най-бързия начин купуват мебели, без да са напълно наясно от какво наистина имат нужда.

Източник снимка: pixabay.com

За да се справите със задачата си с отличен, интериорните дизайнери съветват да започнете със закупуването на мебелите малко по малко.

Купуването елемент по елемент ще ви даде възможност да оцените дали меката мебел, красивите интересни етажерки, скрина или секцията се вписват наистина в средата или не.

Добре е също така първо да изберете основните мебели, да ги поставите на местата, които предварително сте определили за тях и едва тогава започнете с търсенето и покупката на допълнителните мебели, декорациите и аксесоарите.

Така не само ще си спестите пари, но и ще обзаведете дома си с мебели, които наистина харесвате, имате нужда и които се вписват отлично в дома ви и отговарят на стила ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *