Проведе се обществено обсъждане на „План за интегрирано развитие на община Кърджали 2021-2027 г.”

Обществено обсъждане на „План за интегрирано развитие на община Кърджали 2021-2027 г.” се проведе вчера в залата на Бизнесинкубатора в Кърджали. То бе последното преди да бъде внесено за гласуване на заседание на Общинския съвет, което ще се проведе на 28 юли.

Проектът е разработен от екип начело с професор Николай Щерев от УНСС, който го представи пред аудиторията в залата на Бизнесинкубатора. Той определи Плана като изключително важен документ, на базата на който е заложено развитието на община Кърджали през следващите години. От думите му стана ясно, че над 600 000 000 лева е индикативната стойност на финансовата му рамка, на базата на които ще бъдат разработени и реализирани  проекти във всички сфери – икономика, култура, туризъм, спорт, административно обслужване, дигитализация и др.

Общественото обсъждане откри кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, който в последствие направи и конкретни предложения, които ще залегнат в Плана за интегрирано развитие на община Кърджали 2021-2027 година. Сред тях са по-ясно очертаване на зоните за икономическо развитие в Кърджали, решаване на въпроса с чапловата колония и прелетните птици в центъра на града, повишаване на нивото на квалификация и образование чрез разкриване на университетски центрове в Кърджали, градът да стане привлекателен център за децата и техен приятел чрез реализиране на проекти като въжения парк в парк „Простор”, скейпарка в Градската градина.

По думите на кмета в дните оставащите до 28 юли, когато ще е заседанието на Общинския съвет, Планът за интегрирано развитие на община Кърджали ще бъде подложен на обсъждане пред различните браншови организации в Кърджали, за да бъдат провокирани още предложения, които да залегнат в него.

Разработеният досега документ представи проф. Щерев, който формулира и визията на града, а именно – „Кърджали – зелена столица на толерантността”. Той определи и основните приоритети, на базата на които родопският град ще се развива в следващите няколко години. На първо място това е икономическия растеж чрез развитие на малкия и големия бизнес, като целта е подобряване на качеството на живот – 80 процента от средствата по плана са предназначени за осъществяване на тази цел. Във документа е заложено ускорено развитие на туризма във всичките му форми като се използват природните и историческите дадености на общината. Друг акцент в Плана е дигитализирането на услугите в общината.

Друг приоритет е свързан с инфраструктурата в общината и облагородяването на населените места – рехабилитация на улици, пътища, озеленяване, нови паркове, велоалеи, инвестиции във В и К и енергопреносните системи, газоразпределителната система и т.н.

Проф. Щерев посочи и други приоритети, заложени в Плана, а част от тях са свързани с подобряване на административното обслужване, тяхната дигитализация, мобилно, здравно образование и обслужване в малките населени места, развитието на взаимовръзките със съседни общини – не само в рамките на страната, но и със съседни общини по линия на трансграничното сътрудничество.

1 Отговор

  1. Аврам каза:

    Особено внимание да се обърне на „взаимовръзките със съседни общини по линишя на трансграничното сътрудничество“,демек екскурзии до Турция,нали сме турска провинция,без полза за целокупното население!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *