Животновъдите в региона ще получат силна финансова инжекция до края на септември

Валери КОВАЧЕВ

Всички животновъди в нашия регион трябва да знаят, че на заседанието на Консултативния съвет по животновъдство към Министерството на земеделието, което се проведе през миналата седмица, взехме много важни решения. Успяхме да осигурим бюджет, който ще даде една доста голяма глътка въздух в сектор „Животновъдство”. Нещата тръгнаха след срещата ни през миналия месец в Брюксел с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски, която осъществихме със съдействието на евродепутата Атидже Алиева – Вели. Трябва да отчетем, въпреки правителствената криза, беше гласуван бюджет за нашия сектор. Управляващите осъзнаха, че сме в много трудно положение. До края на септември сектор „Животновъдство”  ще получи една силна финансова инжекция, каза председателят на Сдружение „Обединени български животновъди” Бойко Синапов, който е член на Консултативния съвет.

По думите му от тази финансова инжекция ще могат да се възползват всички животновъди, които са регистрирани и работят легитимно. Средствата са разпределени  равномерно. Уточнени са доста добри ставки по извънредната мярка, във връзка с кризата вследствие на поскъпването на горивата и инфлацията. По мярката се предвиждат 50 лева помощ за нормална овца, а по 68-70 лв. за овца, която е под селекционен контрол, посочи той.

Друга мярка, по която ще бъдат подпомагани животновъдите е  мярката по извънредната помощ за преодоляване на последиците от военния конфликт в Украйна. Във връзка с нея през тази седмица ще има допълнителна работна среща в Министерството на земеделието, уточни Бойко Синапов.

Друг проблем, който е коментиран на заседанието и важен за животновъдите в Кърджалийско е за промяна в дефиницията за пасищата в планинските и полупланиските райони, която да влезе в сила през новия  програмен период. Животновъдите искат да се променят изискванията за поддържането на планинските и полупланиските пасища, да не поставят на едно ниво с пасищата в полските райони.

Въпреки трудностите и кризата в страната, ако тези неща за които се разбрахме на Консултативния съвет се случат,  през тази зима ще оцелеем. Доволни сме, че министърът на земеделието Иван Иванов ни изслуша и застана зад нас, казва Бойко Синапов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *