Няма да има „буферни зони“ за СИК заради ковид в деня на изборите в Кърджалийско, обяви председателят на РИК Павел Гатев

В деня на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 октомври в 9-ти избирателен район- – Кърджали, няма да има „буферни зони“, в които след края на изборния ден представителите на секции да изчакват, преди да отидат в РИК. Това каза пред журналисти председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Павел Гатев.

Той припомни, че мярката е прилагана на предходните няколко вота, с цел ограничаване на разпространението на COVID-19 при струпването на чакащите с изборните книжа. Предложението да не се определят такива зони сега е на секретарите на общини в област Кърджали, посочи Гатев.

От РИК очакват две от партиите в региона да изпитат затруднения с излъчването на представители в секционните избирателни комисии (СИК), каза Гатев. Става дума за „Възраждане“ и „Продължаваме Промяната“, нови за областта, заради което председателят на РИК ще проведе лични срещи с представители на двете партии. Гатев обясни, че самият той и още един от членовете на РИК са предложени от „Продължаваме Промяната“, но са членове на БСП. Той коментира, че и на други места в страната ситуацията е същата. „От „Продължаваме Промяната“ намериха слабост, че нямат структури в област Кърджали и в област Смолян, както и на други места, и се довериха на БСП, като коалиционни партньори в предходното правителство и сключеното споразумение“, заяви Гатев.

Пред медиите той уточни, че съставът на РИК за изборите на 2 октомври е от 13 души. Четирима от тях са били председатели на избирателната комисия в предходни години, а други четирима – заместник-председатели, и само двама не са били досега в Районната избирателна комисия.

Съставът на РИК в Девети многомандатен избирателен район – Кърджали, бе определен с решение на ЦИК, след като местните партийни структури не се споразумяха за разпределението на местата в комисията.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *