Забранено вещество в допинг пробата на национала Йомов, правата му са спрени

В антидопинговата проба на един от основните играчи на ЦСКА и национал на България – Георги Йомов, е открито забранено вещество, съобщиха официално от клуба.

Официалното писмо от УЕФА с резултата от изследваната урина на играча е било получено няколко часа преди гостиуването на ЦСКА на Базел от плейофите на Лигата на конференциите, заради което Йомов остана извън групата за мача.

Иначе самата проба е взета преди месец, след друг европейски мач на „червените“ – победата над Македония Гьорче Петров с 4:0 във втория квалификационен кръг.

От ЦСКА съобщават, че няма как да разкрият коя е въпросната субстанция заради изискванията за конфиденциалност на УЕФА.

Клубът ще започне вътрешно разследване, за да изясни случая, а самият Йомов има срок до 1 септември да даде обяснение пред органите на УЕФА, като до официалното становище той ще бъде със спрени състезателни права.

Това е вторият сериозен скандал, в който Йомов се замесва само в рамките на няколко месеца, а този път провинението му може да доведе и до огромни последствия върху кариерата му.

В средата на месец май играчът бе замесен в среднощна стрелба пред столична бензиностанция. В крайна сметка се оказа, че изстрелите е произвел бащата на играча, но скандалът около името на национала ни бе сериозен.

Ето какво написаха и от ЦСКА по случая, публикувано без редакторска намеса:

„На 25.08., няколко часа преди мача с Базел, ЦСКА получи писмо от Антидопинговата комисия на УЕФА за открито забранено вещество в организма на Георги Йомов. Пробата от урина беше взета на 28.07. след домакинската среща с Гьорче Петров. Поради изискванията за конфиденциалност от УЕФА, не можем да разкрием коя е въпросната субстанция.

Предстои пълно разследване до изясняване на случая. Междувременно, Георги има срок до 01.09. да даде своето становище пред международните антодопингови органи. Футболистът е с временно спрени права за срок от 90 дни.

Категорично заявяваме, че ЦСКА спазва всички изисквания на Световната антидопингова агенция. Всички витамини и хранителни добавки, които се дават на футболистите в отбора, са на сертифицирани световни марки и одобрени от медицински лица. В отбора приемането на вещества извън клубната програма е строго забранено“.

Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *