От 19 септември държавата започва да изплаща еднократно по 375 лв. на пострадалите от наводненията

Еднократните помощи за пострадалите от наводненията ще се изплащат от 19 септември, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане (АСП).

За хората, заявили изплащане на помощта по банков път, средствата ще бъдат преведени по банковите сметки на 19 септември. Хората, заявили изплащане чрез „Български пощи“ ЕАД, ще могат да ги получат в посочения от тях пощенски клон в периода от 19 до 26 септември.

АСП вече е създала организация за прием и обработка на заявления-декларации за отпускане на еднократната помощ на пострадалите от наводненията хора от общините Карлово и Марица. Служители на агенцията работиха и на място в селата, където ситуацията е най-тежка  – Богдан, Каравелово, Слатина, Войнягово и Христо Даново.

Заявления могат да се подават чрез „Български пощи“ ЕАД, както и по електронен път чрез служебната електронна поща на дирекция „Социално подпомагане“ – Карлово и дирекция „Социално подпомагане“ – Марица.

Всички, които са пострадали от бедствието, имат право на помощ в размер на 375 лева, съгласно Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане за посрещане на инцидентно възникнали жизненоважни потребности, припомниха преди дни от АСП.

На втори септември, след пороен дъжд бяха наводнени населени места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите води на реките Татлъдере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха селата Каравелово, Богдан и Слатина, където от пороя са нанесени щети на повече от 200 къщи, разрушена е и инфраструктура. Армията, полицията и доброволци помагат за разчистването на селата

Източник: Дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *