Яница Каплан получи приза Почетен селянин на Мистериите на Хухла

Валентина ИВАНОВА

Поредните Мистерии на Хухла отшумяха, но оставиха в душите на участниците и на публиката трайна топлина и въодушевление.

Носител на голямата награда „Почетен селянин на Мистериите на Хухла“ тази година стана Яница Каплан, Тя получи приза за огромните си заслуги по възстановяване на читалището в ивайловградското село и дългогодишната подкрепа на местната общност.

Яница е с корени от Хухла, но живее отдавна в Германия, без да прекъсва връзките с родния край. Пристигна в България специално, за да получи отличието на откритата сцена в амфитеатъра на връх Свети Илия. Статуетката, изобразяваща бронзов цървул, ѝ бе връчена от Иван Бунков, организатор на „Мистериите на Хухла“.

Досега в годините назад сред носителите на приза са: певецът Калуди Калудов, поетите Петър Василев и Ивайло Балабанов, цигуларят Недим Налбантоглу от Турция, акордеонистът Нешко Нешев, поетът Бойко Ламбовски и др.

Във фестивалната програма тази година се включи Петя Цонева, първата победителка в Националния конкурс за поезия „Ивайло Балабанов“, световноизвестните певици от „Ева квартет“ и кавалджията Костадин Генчев, талантливата флейтистка Златина Георгиева, която е с хухленски корени, първата носителка на „Златния Орфей“ певицата Мими Николова, археологът Ивайло Кънев, ръководител на проучвателната експедиция в местността Балък дере.

Участниците във фестивал на изкуствата отдадоха почит на загиналите хухленци през 1913 година. Те подписаха писмо до президента на Република България с искане трагичните събития, свързани с разорението на тракийските и одринските българи да влязат в учебниците по история.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *