Уникална бронзова патера откриха археолозите на Балък дере

  • Ръководителят на експедицията Ивайло Кънев се шегува, че винаги най-интересните артефакти изскачат накрая

Валентина ИВАНОВА

В последния ден на тазгодишната археологическа акспедиция в местността Балък дере край ивайловградското село Хухла бе открита уникална бронзова патера. Ръководителят на разкопките Ивайло Кънев от Националния исторически музей се пошегува, че винаги най-интересните артефакти изскачат накрая. Той обясни, че това е съд за готвене с дължина с дръжката 37 см и диаметър 22 см и я датира към 5-6 век.

За разлика от старите гръцки патери от пр.н.е., откривани досега, находката от Балък дере е с по-тънки стени и без никаква украса. Подобна не е намирана по нашите земи, твърди археологът.

Продължителните, близо 20-годишни, проучвания в района едва тази есен изненадаха с такова страхотно откритие. То доказва съществуването на голям град от късната античност. Патерата е била в жилище, част от което е останало извън терена на сегашните разкопки. За съжаление, средствата не са достигнали на археолозите, за да продължат търсенето.

Експедицията е продължила само 10 дни и е била финансирана от Националния исторически музей и Община Ивайловград. За първи път частно лице е дарило средства за проучвателната мисия. Това е наскоро заселелият се в село Хухла германец Томас от град Щутгарт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *