7 иракски полицаи са убити при нападение от „Ислямска държава“

Най-малко седем членове на иракската федерална полиция бяха убити днес при нападение в Северен Ирак, което вероятно е дело на джихадистите от групировката „Ислямска държава“ (ИД), предаде БТА. Мишена е бил камион с полицаи, съобщиха два полицейски източника пред Франс прес.

Близо до село Шалал ал Матар, в покрайнините на Киркук, автомобилът, с който пътували полицаите, се е взривил на крайпътна бомба. След това по него е била открита стрелба, каза полицейски източник, който обвини за атаката ИД. Един нападател е убит, останалите се издирват.

След светкавичния си възход през 2014 г. в Ирак и завладяването на големи територии в Ирак и съседна Сирия, самопровъзгласилият се „халифат“ на ИД беше унищожен при последователни офанзиви в тези две страни. Въпреки че Ирак обяви през 2017 г., че удържал военна победа срещу ИД, джихадистите остават активни в няколко области на страната. Иракските сили за сигурност провеждат антитерористични операции и претърсват районите, където действа ИД, редовно съобщават за ликвидиране на десетки джихадисти при въздушни удари или нападения.

Въпреки че беше разбита, ИД „запази способността си да предприема редовни атаки“, се признава в доклад на ООН, публикуван през януари 2022 г. „Експлоатирайки пропускливата граница“ между Ирак и Сирия, джихадистката организация още разполага с „между 6 000 и 10 000 бойци в тези две страни, където формира клетки и обучава агенти“, се посочва в този доклад.

24 часа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *