Започна срещата между държавния глава Румен Радев и гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис

Започна срещата между държавния глава Румен Радев и гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис. Радев е на официално посещение в Гърция, където днес ще бъдат подписани два меморандума за сътрудничество между България и Гърция. Единият е за сътрудничество в проучването на възможността за изграждане на петролопровод Александруполис-Бургас. Другият е за сътрудничество по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ.

През септември миналата година България удвои капацитета на количествата природен газ, които ще влизат у нас чрез терминала за втечнен природен газ, който се строи на гръцкото пристанище Александруполис. „Булгаргаз“ ЕАД подписа допълнително споразумение с ГАЗТРЕЙД С.А., с което увеличи размера на резервирания капацитет на 1 млрд. куб. м годишно за период от 10 години, считано от годината на въвеждането в търговска експлоатация на терминала. Така „Булгаргаз“ удвоява резервирания капацитет, който допреди това беше 500 млн. куб. м годишно, посочват от прессекретариата на държавния глава.

До средата на март т.г. трябва да бъдат избрани доставчиците за 10-годишния търг за доставка за втечнен природен газ, за да може от 1 януари 2024 г. да се получават договорните количества на терминала в Александруполис.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *