Заместник-посланикът на САЩ награди победителите в ученически конкурс за превод Проявата е част от Месеца на Америка в Кърджали

Заместник-посланикът на САЩ у нас Андриа Рене Брулет-Родригес и кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис връчиха отличията на победителите в тазгодишното издание на конкурса за превод от английски за ученици. Той се организира в рамките на форума „Февруари – Месец на Америка в Кърджали“ и преминава под знака на приятелството между България и САЩ.

„Месецът на Америка е фантастична инициатива. Кърджали е първият град, в която тя се реализира и сега много други градове в България следват вашия пример и искат да поемат по същия път“, каза пред присъстващите Андриа Рене Брулет-Родригес. Тя поздрави отличените ученици, като подчерта ползата от изучаването на чужд език, както и трудността да се превежда английска литература на български език.

Общо 95 ученици от 10 до 12 клас от три общини в областта – Кърджали, Ардино и Крумовград, се включиха в надпреварата. Те бяха оценявани от тричленно жури, оглавявано от Анжела Родел, изпълнителен директор на Комисия “Фулбрайт“. Като оценка от конкурса журито отчете, че тази година впечатление прави използваният български език, на който са преведени текстовете. Първото място в конкурса за превод за 10-и клас отиде при Валентина Дикова от ЕГ „Христо Ботев“ в Кърджали. При 11-и клас като най-добър бе определен преводът на Дилян Муканов от СУ „П.Р.Славейков“ в Кърджали, а сред дванайсетокласниците отличието спечели Ивайла Ставрева, отново от ЕГ „Христо Ботев“ в Кърджали.

Тази година проявите в инициативата „Февруари – Месец на Америка в Кърджали“ преминават под знака на 120-та годишнина от началото на дипломатическите отношения между България и САЩ.

„Дипломатическите отношения не са само между правителствата или между столиците. Кърджали е пример, че дипломатическите отношения са между хората“, каза кметът на Кърджали. Освен 120-те години, той отбеляза още две годишнини – 33 години от създаването на дружество „Приятели на САЩ“ и 13 години Месец на Америка в Кърджали. И припомни за редица реализирани инициативи, свързани с всяка една от годишнините.

Валентина Иванова от дружество „Приятели на САЩ“ припомни как през 2003 г. по повод 100 години от установяване на дипломатическите отношение на двете страни, в Кърджали е именувана улица на първия американски президент – Джордж Вашингтон. Тя припомни също, че през всички тези години в родопския град са посрещани посланици на САЩ и техни заместници, реализирани са редица проекти с американски правителствени и неправителствени организации.

Българо-американският форум традиционно се организира от Дружество “Приятели на САЩ“, Клубът на американските възпитаници (US-Kardzhali Alumni Club) със съдействието на Посолството на САЩ и Община Кърджали.

БTA

 

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *