Ивайловградско вино и южен вятър се срещнаха на Кукеровден в Лъджата

Михаела КИРЧЕВА

Съботата преди Сирни Заговезни е, а ние сме в къщата на Бея в ивайловградския квартал Лъджа. При него от ранни зори се събира кукерската дружина. Мъже, жени и деца се подготвят за традиционния Кукеровден. Навиват се пояси, връзват се цървули и се пие вино.

Димитър Баладанов и съпругата му Богдана са домакини. Той е по професия пожарникар, тя – археолог и уредник на Историческия музей в Ивайловград. На Димитър тази година се пада честта да е бей и да оглави кукерската група. А на жена му – да подготви трапезата, с която да посрещне гостите.

Двегодишният им син Теодор също е кукер. Той е най-малкият участник тази година.

Така се прави – на децата от малки им се надява костюма с чановете и калпака на главата. Така стават част от традицията и я предават на следващите поколения, казва бащата.

В кукерския състав има и специални роли, които се изпълняват от различни хора. Имаме си булка и зет, мечка и мечкадар, лекар, полицай на кон и лека жена.

Гайдарят оглася събитието с родопски звуци и зарежда с настроение кукерите.

А те се събират и поздравяват, беят ги строява и тръгват на традиционната обиколка из къщите в квартала. Наричат за здраве, пожелават се булки, люлки, богати хамбари и пълни дамаджани, обяснява Богдана.

Снимки и видео: Михаела Кирчева

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *