Анкара: ЕС трябва да бъде щедър при предоставянето на финансова подкрепа за Турция за възстановяване от земетресенията

Международната общност и Европейският съюз трябва да бъдат щедри при предоставянето на финансова подкрепа на Турция за възстановяването на страната след опустошителните земетресения на 6 февруари, заяви постоянният представител на Турция в ЕС Фарук Каймакчъ седмица преди провеждането на донорска конференция в Брюксел, пише в. „Хюриет“, цитиран от БТА.

Европейската комисия и шведското председателство ще организират на 16 март донорска конференция на високо равнище за Турция и Сирия, които бяха силно засегнати от унищожителните земетресения от 6 февруари, отнели живота на над 50 000 души и сринали цели градове.

Надяваме се на възможно най-голямо участие на представители на международната общност в конференцията и на предоставяне на Турция на средносрочни ресурси както за спешна помощ, така и за възстановяване през следващите няколко години, заяви в интервю за „Хюриет“ Каймакчъ.

Фарук Каймакчъ, който бе заместник-министър на външните работи в периода от 2018 до 2023 г., наскоро бе назначен за постоянен представител на Турция в ЕС. Той е добре известен с експертните си познания по въпросите на ЕС. Приоритет за работата на Каймакчъ в Брюксел е координирането и осигуряването на постоянна помощ от ЕС за Турция след бедствието, посочва вестникът.

Тези средства, които ще бъдат предоставени на Турция, ще бъдат под формата на заеми и безвъзмездни средства, като има инструменти, от които Турция може да се възползва в качеството си на кандидат за членство в ЕС, заяви Каймакчъ.

Това, което е важно, е светът и ЕС да проявят щедрост към Турция, една от най-щедрите страни в света, подчерта той.

Факти.бг

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *