Влакчето тръгва на 1 юни Първата детска железница в България отново ще радва децата на Кърджали

Валентина ИВАНОВА

Поставихме си амбициозната задача да зарадваме децата и да пуснем детското влакче на техния празник – 1 юни. То преминава през пълна профилактика. Тези дни правим оглед на релсите и траверсите по цялата дължина от 1210 м на трасето, за да сме спокойни за сигурността на пътниците. Налага се поне стотина от амортизирните трасерси да се подменят, сподели Шенай Мехмедали, управител на Общинското предприятие „Паркинги, гаражи и зони за паркиране”, което отскоро стопанисва детската железница.

Ще бъде стегната и влаковата композиция. Двигателят на локомотива се ремонтира, след като 2 години не е ползван. Вагоните също ще бъдат прегледани и боядисани. Засега годни са само два вагона, другите два чакат в двора на предприятието по-сериозна поправка.

Влакчето в парк „Простор“ в Кърджали е една от емблемите на града. Пуснато е в края на септември 1962 година. Това е първата детска железница в България. През деветдесетте години е закрита, а на 7 септември 2006 г. отново е заработи. Пандемията от Ковид 19 спря влака за две години.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *