Гърция прави повече от 200 плажа достъпни за инвалидни колички

Гърция работи върху това да направи стотици от красивите си плажове достъпни за инвалидни колички, като инсталира рампи с дистанционно управление, прави подобрения в тоалетните и много други.

Рампа, проектирана от гръцката компания Seatrac, ще бъде инсталирана на 287 плажа в цялата страна, според изданието Greek Reporter. До момента подобренията вече са поставени на над 140 плажа.

„Равният достъп до море е неотменимо човешко право“, казва министърът на туризма Василис Кикилиас пред Greek Reporter.

„Хората с увреждания и тези с ограничена подвижност получават възможност да участват в плажни дейности със семейството и приятелите си, подобрявайки качеството на живот на всички,” допълва той.

Системата Seatrac работи с дистанционно управление и спуска потребителите във водата със стол по подвижна алея. В края й парапет им позволява да слязат от стола и да плуват във водата.

Проектът се надява да „популяризира Гърция като достъпна дестинация за морски туризъм“. Списък на плажовете, които в момента са достъпни, ще откриете тук.

В допълнение към новите рампи, страната работи за инсталиране на подвижни съблекални, преносими санитарни възли, специални зони за паркиране и още подобрения „с цел създаване на интегрирани туристически достъпни морски дестинации“, според уебсайта на проекта.

Гърция не е единствената страна, която полага усилия в тази насока. Музеи в Съединените щати предоставят шумопотискащи слушалки за сензорно чувствителни посетители, въртележка за инвалидни колички, организиране на часове, щадящи сетивата, и други.

Няколко национални парка също са достъпни за инвалидни колички, като националния парк Badlands в Южна Дакота е най-удобният от тях – благодарение на три пътеки, подходящи за инвалидни колички, и способността му да ги побира в повече от 92 процента от ресторантите си.

Източник: dbr.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *