Джебел посрещна на своя празник гости от страната и чужбина Родопският град отбелязва и годишнина от майските протести

Валентина ИВАНОВА

Жители на Джебел и гости от цяла България се стекоха на площада, за да отбележат празника на родопския град. Тук бяха зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и Хасан Азис, Илхан Кючук, член на Европарламента, генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, областният управител Даниел Делчев, депутати и кметове на ДПС от областта и страната, както и ръководители на побратимени общини от южната ни съседка, духовници и общественици.

Кметът на празнуващата община Неджми Али припомни, че стремежът на джебелчани за свобода постави началото на демократичните промени в България. «Те показаха, че човешкото достойнство и чест са над всички и няма да приемат унижението. Денят и площадът 19 май са датата и мястото – символи на човешката воля за свобода. Днес изразяваме нашата признателност към участниците в протестите срещу погазването на човешките права в България, начело с нашия почетен председател д-р Ахмед Доган», добави кметът. Той направи преглед на някои от успешните проекти, реализирани през последната година. Рехабилитация на улици в общината, изграждане на напълно реновиран градски парк с чудесни условия за отдих и спорт, открит е амфитеатър с професионална техника.

Много е направено в социалната сфера. Обновени са сградите на читалищата в Припек, Мишевско, Устрем и модерен киносалон в Джебел.

Проектите в сферата на образованието са насочени да осигурят равен старт на всички деца от общината, за да имат равни възможности с техните връстници от големите градове. Тук е открит един от 55-те СТЕМ-центрове в страната. Двете основни детски градини са основно ремонтирани и оборудвани с нови вентилационни системи и кухненско обзавеждане.

Още един поет ангажимент получи своята реализация– филиал на специализираната болница за рехабилитация «Родопи», която предлага предоперативна и следоперативна терапия с най-модерната апаратура в Европа. Всеки момент ще заработи и специализирана лаборатория. До 2025 година е удължена предоставяната услуга «Топъл обяд».

Усилията на общинското ръководство и през тази година са насочени към благоденствието на гражданите в общината. «Заедно променяме Джебел, а вече и надграждаме! Превръщаме родното си място в такова, каквото всички искаме да бъде – чиста, красива, развита и модерна европейска община!», завърши Неджми Али.

Поздравления към джебелчани поднесоха областният управител Даниел Делчев, генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, заместник председателите Ахмед Ахмедов и Хасан Азис, Елван Гюркаш, депутат от Кърджалийски регион и др. Прочетени бяха поздравителни адреси от евродепутата Искра Михайлова и др.

Официалната част завърши с молитва, произнесена от председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед. След това тържествата продължиха с концертни изпълнения в новия амфитеатър.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

1 Отговор

  1. Ицо каза:

    Работиете за бъдещето на народа и децата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *