Археолозите откриха пръстени и обеци при разкопките край Неделино

Общо седем са разкритите гробове при разкопките на некропола край Неделино, съобщава Агенция „Фокус“, цитирайки  д-р Никола Бояджиев – археолог в Регионален исторически музей – Смолян. „В началото бяха четири, сега са седем, от които три на възрастни хора, три детски и най-вероятно и четвъртия ще е детски, като предстои да бъде напълно разкрит. Единият е на новородено бебе, дори костите му не са запазени, а размерът на гробчето е около 40 см. Двата са женски – на единия намерихме четири пръстена и един чифт обеци, които са бронзови. В другия има две обеци и два пръстени. В едното детско гробче има огърлица от стъклени мъниста с бронзово кръстче. Работната датировка вече е 12-13 век“, поясни д-р Бояджиев. Той уточни, че разкопките приключват утре, като продължиха 10 дни.

Предстои лабораторна работа – консервация на находките, датировка от кой период са, какви са били погребаните хора и т. н., допълни археологът.

Предстои комисия от Министерството на културата да посети терена край Неделино и да прецени какви ще са последващите действия и дали ще има още разкопки в района.

Припомняме, че некрополът бе открит през януари т. г. при изкопни работи в частен имот за изграждане на малък водоем за напояване. Тогава собствениците на имота случайно попаднаха на четири гроба от християнски некропол.

Източник: smolyandnes.com

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *