Ердоган очаква Путин в Турция, после ще лети за САЩ След разговорите се очаква да замине за САЩ за участие в Общото събрание на ООН

Очаква се руският президент Владимир Путин да посети Турция през последната седмица на август, пише днес турският в. „Хюриет“, цитиран от БТА.

Дирекцията по комуникации към турското президентство съобщи след състоялия се миналата седмица телефонен разговор между турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган и Путин, че турският президент се е договорил с руския си колега за скорошното му посещение в Турция. Два дни по-късно Ердоган заяви, че датата за визита на Путин в Турция не е определена, но тя може да се състои през август.

В статия на известния турски коментатор Абдулкадир Селви от в. „Хюриет“ днес пише, че се очаква визитата на Путин в Турция да се състои през последната седмица на този месец.

След разговорите с Путин се очаква Ердоган да замине за САЩ за участие в Общото събрание на ООН (през септември). В САЩ се планира двустранна среща на Ердоган с американския президент Джо Байдън.

В статията на в. „Хюриет“ пише, че в дневния ред на разговорите между Ердоган и Путин в Турция ще бъдат редица въпроси, основният от които ще е вариантът за възобновяването на действието на споразумението за износ на зърно от украински пристанища, след като миналия месец Москва преустанови участието си в сделката.

Предвижда се Ердоган и Путин да обсъдят още засилването на търговията между Турция и Русия, както и отношенията между Турция, Азербайджан и Армения и вариантите за отваряне на Зангезурския коридор. Сирийският въпрос също ще бъде сред темите, които двамата лидери ще дискутират. Очаква се скорошна цялостна нормализация на отношенията на Турция със Сирия, които да бъдат издигнати на ниво държавни глави, пише „Хюриет“.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *